Szeszből nincsen gyermekadag

Noha évről évre egyre keményebb büntetést szabnak ki a fogyasztóvédelmi ellenőrök, a boltokban, szórakozóhelyeken még ma is kiszolgálnak gyerekeket cigarettával és szeszes itallal. De azért az eladók és a felszolgálók mostanában már gyakrabban kérik a fiatalokat életkoruk igazolására - állapította meg az utóbbi hetekben lezárult jelentés.

EgyébPintér Csilla2004. 10. 08. péntek2004. 10. 08.
Szeszből nincsen gyermekadag


A fogyasztóvédők legutóbb tavaly novemberben vizsgálták a dohánytermékek reklámozását és értékesítését. A megyei felügyelőségek munkatársai akkor 631 vizsgálatból 359 esetben tapasztalták, hogy tizennyolc éven alulit életkorának ellenőrzése nélkül szolgáltak ki cigarettával vagy szeszes itallal. A lesújtó tapasztalatok sürgették a vizsgálat mielőbbi megismétlését.
Az újabb ellenőrzés kilenc megyére és a fővárosra terjedt ki. A felügyelők 550 elárusítóhelyen vizsgálódtak, elsősorban az iskolák közelében lévő boltokban és vendéglátóhelyeken, pályaudvarokon, aluljárókban, forgalmas utazási csomópontokon üzemelő boltokban.Az utóellenőrzések során - amikor is visszatértek egy korábban már ellenőrzött helyszínre - a vizsgált 265 bolt közül 92-ben, a 285 vendéglátóhelyből 106-ban találtak valamilyen szabálytalanságot.
Az ellenőrzött helyek több mint egytizedében, 69 esetben tapasztalták, hogy fiatalkorút - életkorának ellenőrzése nélkül - kiszolgáltak cigarettával vagy alkoholtartalmú itallal. Az esetek közül 27-ben dohányárut, 25-ben szeszes italt, 17-ben mindkettőt szabadon kaphattak tizennyolc éven aluliak.
A felügyelők a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület, a rendőrség, egyes esetekben a polgármesteri hivatal munkatársa segítségével figyelték meg a kiszolgálást, és közbeavatkoztak. A középiskolák némelyike azzal is segítette a munkát, hogy listázta azokat a boltokat, vendéglőket, szórakozóhelyeket, amelyekben gyakran megfordulnak a diákjaik.
A dohánytermékek árusításának módját, az egészségvédelmi figyelmeztetés kötelező kifüggesztését, valamint a dohányzásra kijelölt helyiségek jelzésének kihelyezését is ellenőrizték. Ez utóbbi a 285 vizsgált hely közül tizenegyben hiányzott.
A jogszabály előírja, hogy a dohányárut elkülönítetten kell forgalmazni: az eladótól vagy a pénztárostól lehet kérni. Fél éve még sok helyen nem így volt, ma már azonban jobban odafigyelnek a boltosok a szabályok betartására. Minden tizedik boltban hiányoztak az egészségkárosításra figyelmeztető feliratok is.
A dohányreklám-tilalom érvényesítésére az elmúlt évben 118 eljárást indított a hatóság. Most újabb 43 tiltott dohányreklámmal találkoztak cégtáblákon, világító reklámtáblákon és kirakatmatricákon. Tilos ugyanis alkoholtartalmú italt reklámozni közoktatási és egészségügyi intézményben, illetve annak bejáratától számított kétszáz méteres körzetben. Ennek ellenére az előírás megszegését 26 helyen - óvodák, iskolák, rendelők védett övezetében - észlelték a felügyelőségek munkatársai.
Az ellenőrzéseket végző felügyelőségek 95 alkalommal, összesen 7,7 millió forint értékben róttak ki fogyasztóvédelmi bírságot. Az átlagosan ötven-százezer forint közötti büntetést az üzletek üzemeltetőire szabták ki.
A szeszes italok kiszolgálásáért 42 esetben alkalmaztak szabálysértési bírságot. Az így kiszabott, összesen több mint egymillió forintot az eladóknak, a kiszolgálóknak vagy a felszolgálóknak kellett megfizetniük 25-50 ezer forint közötti tételekben.