Lehet olcsóbb a kötelező

Fontos napok elé néznek az autótulajdonosok. November végéig van esélyük arra, hogy jövőre ötven-hatvanezer, vagy akár százezer forintot is megtakaríthassanak. Az autósoknak arról kell dönteniük, hogy maradnak-e régi biztosítójuknál vagy más társasággal szerződnek.

Egyéb2004. 11. 12. péntek2004. 11. 12.
Lehet olcsóbb a kötelező


Miért fontos odafigyelni erre az időszakra?
Azért, mert évente egyszer adódik a lehetőség - november 1-30. között -, hogy biztosítót váltson az ember, másrészt anyagi következményei lehetnek a tájékozatlanságnak.
A biztosítási díj mértéke évről évre változik, akár drasztikusan is. Az új biztosítási díjakról személyesen csak decemberben, januárban értesítik ügyfeleiket a biztosítók, csakhogy akkor már késő: nem bontható fel a szerződés. Így akár rosszul is járhat az ember. De persze akkor is, ha rosszul mondja fel szerződését.
Sokan úgy vélik, érdemes szakemberhez fordulni, mert az erre specializált cégek minden biztosító ajánlatát ismerik. Az ügyfél számára személyre szabottan a legkedvezőbb biztosítási változatot tudják megtalálni, mert nemcsak a díjakat, hanem a laikusok számára szinte áttekinthetetlenül sokrétű kedvezményeket is figyelembe veszik, ráadásul az ügyfél helyett elintézik a régi biztosítás felmondását és az új szakszerű megkötését.
Egyvalamit azonban nekünk, autósoknak kell biztosan tudnunk: az aktuális "bónusz-málusz" besorolásunkat.
Nem érezheti magát "biztonságban" az sem, aki tavaly egy olcsóbb biztosítási szerződést kötött: előfordulhat, hogy ugyanaz a biztosító jövőre jelentősen növeli a díjtételeket. A 2004. és a 2005. évre vonatkozó díjtáblázatokat elemezve kiderül, hogy extrém esetben a díjak száz százalékkal is emelkedhetnek ugyanarra a gépjárműre, gépjármű-tulajdonosra vonatkozóan ugyanannál a biztosítónál. Másik következtetés: biztosító és biztosító között egy-egy jármű esetében éves szinten ötven-hatvan, de akár százezer forinttal is eltérnek egymástól a biztosítási díjajánlatok 2005-ben.

Ezek is érdekelhetnek