(M)ilyenek vagyunk?

Vigyázat, figyelnek bennünket! Most aztán bebizonyosodott, hogy jobb lenne, ha szépen viselkednénk. Vagy mégsem!? Jobb, ha magunkat adjuk... Mindegy: már véleményt alkottak rólunk. Megtudhatjuk immár, milyenek vagyunk mi, magyarok.

Egyéb2004. 11. 26. péntek2004. 11. 26.
(M)ilyenek vagyunk?


Egy bizonyos Todd G. Williams nevű fekete, indián, zöld-foki-szigeteki és olasz származású amerikai fickó a tettes. Ez a mosolygós fekete fiatalember évek óta Magyarországon él, ide nősült, egy erdélyi lányt vett feleségül (aki "valószínűleg vámpír"), itt próbál szerencsét, angolt tanít, fordítgat és hegedül, vagyis a mi országunkban akar boldogulni. És közben véleményt alkot szokásainkról, megnyilvánulásainkról, örömeinkről, bosszúságainkról. Merthogy az ő szemében valóságos csodalények vagyunk, akik bliccelnek a villamoson, gyűrik magukba a zsíros kenyeret, nem koccintanak sörrel, húsvétkor meg locsolkodnak. Ennek a jó kedélyű srácnak hivatalokban tett pokoljárása valóságos kórkép. Igaz tükröt tart elénk. A legélethűbb országimázst festi meg. És az is kiérződik a soraiból, hogy szeret bennünket, szeret nálunk lenni.
Ti! Magyarok, fekete szemmel - ez a címe annak a vékonyka könyvnek, melyet Williams jegyez és a Trottel Books adott ki. Mulatságos olvasmány arról, mit tartanak rólunk a külföldiek. Száz-egynéhány bolondságot és okosságot rögzít a magyarokról és furcsa szokásaikról.