Púpos herceg drámája

A Nemzeti Színházban a napokban volt a premierje Shakespeare leghíresebb királydrámájának, a III. Richárd-nak. Jordán Tamás igazgató a magyar klasszikus és kortárs színművek bemutatása mellett fontosnak tartja a nemzetközi drámairodalom remekeinek színrevitelét is.

EgyébLovass Ildikó2004. 11. 12. péntek2004. 11. 12.
Púpos herceg drámája


A sánta és púpos Gloster hercegnek a lelke még torzabb, mint a teste: nem riad vissza sem a testvérgyilkosságtól, sem a királyhű főurak, sem ártatlan gyermekek lemészárlásától, hogy trónra jusson. Lélegzetelállítóan gonosz bemutatkozó monológjában pontos képet fest önmagáról: "Én, mivel nem játszhatom a szerelmest, / Hogy eltöltsem e csevegő időt - / Ugy döntöttem, hogy gazember leszek, / S utálom e kor hiu gyönyörét. / Álommal, váddal, részeg jóslatokkal / Cselt szőttem és veszélyes logikát."
III. Richárdot, a gátlástalan hatalomvágy megszállottját a képünkön láható Kulka János játssza, mellette színre lép Blaskó Péter, Kaszás Attila, Benedek Miklós, Udvaros Dorottya, Molnár Piroska, Hollósi Frigyes, Trokán Péter. A dráma Vas István klasszikusan veretes fordításában szólal meg, Valló Péter rendezésében.
Hazai színpadon Shakespeare e drámájának tekintélyes múltja van: a címszerep emlékezetes alakításával Lendvay Márton, Egressy Gábor, Ódry Árpád, Kiss Ferenc, Major Tamás, Kern András írta be a nevét a magyar színháztörténetbe.

Ezek is érdekelhetnek