Szélhámos vagy megszállott látnok?

November 27-28-án orosz hétvége lesz a Discovery Channelen. Mindkét napon 17 órától az országgal foglalkozó műsorokat vetít a csatorna.

Egyéb2004. 11. 26. péntek2004. 11. 26.
Szélhámos vagy megszállott látnok?


Raszputyin a bolsevizmus előtti Oroszország egyik leghatalmasabb, legbefolyásosabb, ugyanakkor legtitokzatosabb figurája. Halála óta róla szóló könyvek tucatjai láttak napvilágot, egy hollywoodi film is készült élete történetéről. A Discovery Channel filmje arról az emberről lebbenti fel a fátylat, akiről ma sem tudjuk biztosan, hogy durva, műveletlen csaló volt-e, hamis próféta és förtelmes gazember, vagy szent ember és látnok, csodadoktor és mindentudó politikus, a cári udvar jótevője.
A filmben életre kel Raszputyinnak, Oroszország Antikrisztusának sötét, szexközpontú és állatias világa. A műsorban közreműködő újságírók  felidézik Raszputyin korát és a legfontosabb helyszíneket, hogy megértsék, miként volt képes ez az ember ekkora pusztítást végezni a világ egyik legnagyobb országában. Egy nemrég előkerült dokumentumból megtudhatjuk, hogyan vélekedett legszűkebb baráti köre Raszputyinról. Szeretőinek, riválisainak, rajongóinak véleményét ismerhetjük meg belőle.
Az utolsó Romanov cár, az 1896-tól 1918-ig élt II. Miklós és felesége, Alexandra Fjodorovna  "barátunk"-nak nevezték  levelezésükben és naplójukban lelki támaszukat, bizalmasukat, Grigorij (Jefimovics) Raszputyint. Hatását mutatja, hogy az 1918-ban kivégzett cári család mindegyik tagja viselt a testén valamilyen Raszputyin-ereklyét.
A legendás figura 1869-ben született, egy szibériai városkában, ahol kezdetben a parasztok szokásos, részegeskedő életét élte. 1897-ben azonban "megvilágosodott", és ötéves vándorútra indult. Bejárván Oroszországot rádöbbent, hogy a cárizmusban és a hitben megrendült bizalmat csakis szent emberek közvetítésével lehet helyreállítani. Raszputyin pedig magamagát ilyennek gondolta.
II. Miklós cár 1905-ben, a Patyomkin cirkáló matrózainak lázadása után, a trónját megrengető zavargások közepette ezt írta a naplójába: "Istenemberrel ismerkedtünk meg, a tobolszki guberniumból való Grigorijjal." Raszputyin minden bizonnyal annak köszönhette hatalmas befolyását, hogy II. Miklós cár bizonytalankodó, akaratgyenge ember volt, csak a feleségére hallgatott, őt pedig teljesen lenyűgözte a család kedvence. Miután felismerték hatalmát, sokan megpróbálták kihasználni Rszputyint. 1913-tól kezdve egyre jobban eltávolodott a szent ember felvett szerepétől, megvesztegethetővé vált, s végül 1916-ban meggyilkolták.

Ezek is érdekelhetnek