Elszabadult a vírus Oroszországban

Robin Gorna, az International Aids Society vezetője, a halálos HIV-AIDS kór egyik legjobb szakértője, Moszkvában kijelentette: a járvány immár fékezhetetlen és ellenőrizhetetlen Oroszországban.

Élet-egészségA. Fodor György2009. 10. 29. csütörtök2009. 10. 29.
Elszabadult a vírus Oroszországban

Az orosz fővárosban nemzetközi tanácskozást tartanak az AIDS-ről, e világszerte rohamosan terjedő kórról. A szerencsésebbek egyelőre csak fertőzöttek az AIDS vírusával, a HIV-vel, de gyógyszeres kezelés híján ők is az AIDS-betegek végzetes sorsára jutnak.

Bár az elmúlt évtizedek során egyre hatékonyabb gyógyszereket sikerült kifejleszteni a betegség tüneti kezelésére, de ezek nagyon drágák – a betegség pedig mindmáig gyógyíthatatlan. Az új hatóanyagok csak meghosszabbítják a beteg életét.

A becslések szerint Oroszországban a HIV-fertőzöttek száma meghaladja az egymilliót. Az országban minimum kétmillióra teszik azoknak a számát, akik rendszeresen injekciós tűvel adják be maguknak a heroint – többségük nem éri a 30 évet… A kábítószeresek egyáltalán nem törődnek azzal, hogy a tű tiszta-e vagy sem. Az orosz kormány pedig nem finanszíroz olyan programot, amely gondoskodna legalább a tűk cseréjéről. Mi több, Oroszországban a törvény tiltja, hogy a kábítószereseket olyan „pótanyagokkal” kezeljék – mint a methadone –, amelyekkel csökkenteni vagy csillapítani lehet a függőséget. Az oroszok is felállítottak ingyenes AIDS-központokat, de ezeket a betegeknek csak a töredéke éri el – vagy akarja – elérni: amúgy a titkosság, az adatvédelem maga is „beteg”.

Az AIDS-HIV vírus viszonylag későn vert tanyát Ukrajnában és Oroszországban. A Szovjetunió felbomlása, 1991 után viszont robbant a vírusbomba. Szibériából már 2000 környékén riasztó adatok érkeztek. Az akkori vizsgálatok azt is megállapították, hogy a volt szovjetköztársaságok naivak voltak: azt gondolták, hogy ez a „nyugati betegség” soha nem éri el a Kelet erős népeit, ahol a homoszexualitás – papíron – alig létezik.

S még egy jellegzetesen orosz magatartás is fékezi az AIDS elleni harcot. Éveken át nemzetközi segélyszervezetek finanszírozták a fertőzés elleni küzdelmet, mely segítség a fejlődő országoknak „jár”. Az öntudatos oroszok azonban kijelentették, hogy immár a közepes jövedelmű országokhoz tartoznak, tehát nem akarnak külföldi segélyekben részesülni. Csakhogy Afganisztán felől hatalmas tömegben érkezett a kábítószer. Ha az oroszok nem változtatják meg törvényeiket, nem ismerik fel a fenyegetés nagyságát, akkor a vírus térdre kényszerítheti őket.

Ezek is érdekelhetnek