10 legmakacsabb tévhit gyógyszerekről

Járvány idején is tartják magukat a gyógyszerekről szóló tévhitek. Ám a rosszul választott, hanyagul szedett pirulák több kárt okozhatnak, mint hasznot.

Élet-egészségPalágyi Edit2009. 11. 21. szombat2009. 11. 21.
10 legmakacsabb tévhit gyógyszerekről

1. tévhit: A vény nélkül kapható gyógyszerekkel nem kell vigyázni, ezek bármikor, korlátozás nélkül szedhetők és párosíthatók egymással.
A valóság: A nagy dózisban májkárosodást okozó, paracetamol tartalmú szerekből például könnyen túladagolhatjuk magunkat. Ha mondjuk, megfázáskor ezt szedjük lázcsillapításra, és a kellemetlen közérzet ellen még néhány forró ital port is megiszunk, számoljunk azzal, hogy ezekbe is paracetamolt kevertek. A recept nélkül kiadható pirulák közt is előfordulhat káros kölcsönhatás, ezért tartós szedésükről konzultáljunk az orvossal.

2. tévhit: Az a jó, ha minél tovább tűrjük a fájdalmat, s a lehető legkésőbb vesszük be a pirulát.
A valóság: A leghasznosabb a csírájában elfojtani, azaz a kialakulásakor mérsékelni a fájdalmat. Ha elhatalmasodik, már jóval nagyobb dózisra lesz szükség.

3. tévhit: Az antibiotikumok segítenek leküzdeni a vírusok okozta betegséget is. Ezért jobb, ha influenza esetén az orvossal rögtön felíratjuk a kúrát.
A valóság: Az antibiotikum csak baktériumok elleni bajokat gyógyít. A vírusok ellen nem használ, ezért csak a bakteriális szövődményekre érdemes beszedni.

4. tévhit: A fogamzásgátló tabletták hízáshoz vezetnek, ezért érdemes néha szünetet tartani.
A valóság: a modern készítmények szünet nélkül szedhetők, s aki önkényesen kihagy egy időszakot vagy elfelejti bevenni a pirulát, számolhat a nem tervezett terhesség veszélyével.

5. tévhit: A terhesség idején semmilyen gyógyszert nem szedhetnek a kismamák.
A valóság: az állapotos nők által szedett medicinák nem feltétlenül károsítják a magzatot. Hogy mit szabad és mit nem, mindig az orvos tanácsa határozza meg.

6. tévhit: Sokan azt tartják, hogy a receptre kapható gyógyszerek tovább eltarthatók.
A valóság: A receptköteles szerek is éppúgy a dobozon feltüntetett határidőig használhatók, mint a vény nélküliek. Ezért a dátumot mindig érdemes ellenőrizni. Egy felbontott krém rendszerint csak néhány hétig őrzi meg „szavatosságát”.

7. tévhit: Az étrend kiegészítők is éppoly hosszas, körültekintő ellenőrzés után kerülnek a polcokra, mint a gyógyszerek.
A valóság: az étrend kiegészítők gyártóit csak bejelentési kötelezettség terheli. Ezért e szerek gyógyító hatása nem kérhető úgy számon, mint a gyógyszereké.

8. tévhit: A cukorbetegséget kizárólag tablettákkal karbantarthatjuk, nem muszáj az étkezésre figyelni.
A valóság: a 2-es típusú, gyakran túlsúllyal járó cukorbajnál például a testmozgásra és a diétára is muszáj ügyelni.

9. tévhit: A kismamáknak a pirulák helyett természetes módon, gyógynövény főzettel érdemes gyógyítgatni magukat.
A valóság: néhány közkedvelt növény olyan hatóanyagot tartalmaz, amely görcsöket okozhat, ezért terheseknek árthat. A fahéj izomlazító hatása miatt nem ajánlott. A nyugtató macskagyökér például szoptatás alatt sem áldásos hatású.

10. tévhit: A gyógyszerek valamennyi mellékhatását felsorolják a betegtájékoztatón, ezért elég azt elolvasni.
A valóság: előfordulhat, hogy a medicinák más gyógyszerekkel káros kölcsönhatásba kerülhetnek, ezért együtt nem szedhetők. A kezelőorvost illetve a patikustól mindig érdemes tanácsot kérni, s persze, érdemes be is tartani, amit javasolnak…
 

Ezek is érdekelhetnek