6 tipp a diétázáshoz

Kezdje kicsiben: nem szükséges az összes, diétás életmóddal járó változást egyetlen nap alatt véghezvinnie. A diéták nagy része éppen azon bukik el, hogy a fogyni vágyó sem testileg, sem lelkileg nem tud alkalmazkodni a hirtelen bekövetkező, felfordult rendszerhez. Adjon időt magának, s legalább 2-3 hetet szánjon rá a lassú, de biztos életmódváltásra.

Élet-egészségMérei Kata2009. 11. 11. szerda2009. 11. 11.
6 tipp a diétázáshoz

Hat tipp a változáshoz

1. Kezdje azzal, hogy a következő bevásárlásnál teljes kiőrlésű pékárut és olyan tejtermékeket vásárol, amelyek alacsony zsírtartalmúak. Majd fogyasszon minden főétkezése mellé nagy adag salátát. Könnyebb lesz pár nap után csökkenteni a szénhidrátbevitelt, ha a teste és elméje hozzászokik a saláták ízéhez, állagához és persze látványához. Készítsen ki egy üveg ásványvizet jól elérhető távolságba, akár otthon, akár a munkahelyén. Eleinte felesleges rákényszerítenie magát a folyamatos ivásra, csak húzza meg az üveget, ha eszébe jut. Pár nap múlva a szervezete igényelni fogja a folyadékot. Ehhez hasonló apró lépésekkel vágjon bele az egész életét megreformáló változásokba.

2. Ügyeljen arra, hogy minden vásárlása alkalmával kerüljön a kosarába legalább kétféle friss zöldség és gyümölcs. Amikor ezt már teljesítette, arra figyeljen, hogy naponta legalább 4-szer fogyasszon zöldséget vagy gyümölcsöt. Ha teheti, vásároljon piacon. Nem csak frissebb és egészségesebb termékeket szerezhet be, de a sok kívánatos zöldség és gyümölcs látványa nagyobb kedvet is ad az elfogyasztásukhoz.

3. Otthonában pakolja jól látható helyre az egészséges élelmiszereket. Helyezze a kenyereskosárban legfelülre a teljes kiőrlésű pékárukat, készítsen egy szép gyümölcstálat. A hűtőben tegye látványos helyre a zöldségeket. Helyezze egy szép tányérra a sovány felvágottakat és sovány sajtokat, majd takarja le átlátszó folpackkal. Így még ínycsiklandóbbnak tűnik majd, s eltereli a figyelmet a férje vagy partnere szintén a hűtőben tárolt szalonnáiról. A hizlaló, sós vagy édes nassokat dugja el a szeme elől. A helyükre készítsen natúrmagvakból és aszalt gyümölcsökből álló tálat, amelyből büntetlenül falatozhat.

4. Legyen vállalkozó kedvű. Biztosan számos olyan zöldség és gyümölcs található a piacon vagy az üzletekben, amelyeket eddig fenntartással fogadott. Ahhoz, hogy megkedvelje a spárgát, a cukkinit, a padlizsánt, vagy a mangót, az avokádót, ahhoz vagy teljesen natúr formájában, nyersen vagy nagyon kevéssé feldolgozva kell megkóstolnia. Ha ezen túl van, már tudni fogja, mivel ízesítse ezeket a finomságokat ahhoz, hogy tökéletesen harmonizáljanak az ízlésével. Az avokádóból például remek krém készíthető, de változó, hogy ehhez mustárt, tejfölt, fokhagymát, sót, borsot, joghurtot vagy más egyebet használnak fel. A cukkini és a padlizsán pedig remek étel párolva, saláta gyanánt, grillezve vagy sütve fokhagymával, vagy akár megtöltve sovány darált hússal. Ugyanez a helyzet a kuszkusszal, a bulgurral, a kölessel vagy akár a csicseriborsóval. Ezek mind kiváló, egészséges, tápanyagban és rostokban gazdag köretek lehetnek az unalomig ismételt rizs és burgonya helyett. Fedezze fel és készítse el közülük a saját kedvenceit.

5. Az újdonságoknak is, de a már jól bevált ételeknek is ismerje meg egy kicsit a hátterét. Még a gyerekeket is érdekli, mi honnan és mi módon került a tányérjukra, legyen hát ön is érdeklődőbb. Nézzen utána, mely országokból származnak az egzotikus gyümölcsök vagy mely kultúrákban, milyen konyhákban használják a kuszkuszt és egyéb érdekességeket. Keresgéljen más országok receptjei között. Ha egy kicsit jobban beleássa magát a nemzetközi gasztronómiába, más lesz a viszonya az ételekhez. És jobban oda is fog figyelni arra, hogy mit eszik. A túl sok tartósítóval és édesítőszerrel készült ételek helyett jobban ügyel majd az ételek minőségére, és ez azonnal javulást eredményez az életmódjában. Ha nem is tud naponta piacon vásárolni, részesítse előnyben a friss ételeket a félkész termékek helyett. Az előre csomagolt ételtípusok sok tartósító- vagy színezőanyagot tartalmaznak, ezek mindenképpen károsak az egészségre.

6. Készítsen konyhakertet. Bármilyen pici konyhája is van, igyekezzen azt megtölteni valódi fűszerekkel. Két-három cserép vagy kaspó minden egyes konyhában elfér. Ültessen friss fűszernövényeket, bazsalikomot, oreganót, rozmaringot, lestyánt. Ha ezeket használja az ételek elkészítésénél, sokkal nagyobb kedvvel tevékenykedik majd a konyhában. A friss fűszernövények egészségesek, az ízük semmihez sem hasonlítható, ráadásul szinte mindenféle ételtípushoz alkalmasak. Vásároljon egy kis bokor csilipaprikát, amelynek nem csak színe, de az íze is tüzes. Vagy ültethet az erkélyre egy nagy ládában igazi koktélparadicsomot. Hamar megnő, a termése pedig olyan bőséges, hogy többet erre nem lesz gondja. A fűszernövények pedig még az illatukkal is emelik otthona hangulatát. A saját termés – még ha közvetve is – sokkal jobban esik az embernek. Ezen apró trükkök által is késztetést fog érezni, hogy a minőségi ételek felé forduljon.

Forrás: Diéta és Fitnesz

Ezek is érdekelhetnek