Az egyik legfontosabb szervünk: a máj

A máj az ember legnagyobb szerve. Felnőtt esetében súlya akár az 1500 grammot is elérheti. A máj szerepe és funkciója igen sokoldalú. Az egyik legfontosabb szervünk, amely a védekezési, méregtelenítési és kiválasztási folyamatokért is felelős, és biztosítja a szervezet belső egyensúlyát. 

Élet-egészségMérei Kata2009. 11. 22. vasárnap2009. 11. 22.
Az egyik legfontosabb szervünk: a máj

Felépítése
A máj a hasüregben, a rekesz alatt, a jobb oldalon helyezkedik el. Egy nagyobb jobb és egy kisebb bal lebenyből áll. Ezen belül 1-2 mm átmérőjű egységek, úgynevezett lebenykék alkotják. A mintegy másfél kilós szerv sok tízmillió ilyen kis lebenykéből épül fel.

Funkciója
A májban termelődnek a vérfehérjék, a májsejtekben történik az epekiválasztás, emellett a máj a szervezet anyagcseréjében is rendkívül fontos szerepet játszik. A máj feladata egyebek között a véralvadásért és az immunitásért felelős plazmaproteinek előállítása. A zsír-, szénhidrát-, és fehérje-anyagcserében egyaránt fontos szerepe van, ezenkívül a szervezetünkbe jutott mérgező anyagok, vegyszerek, gyógyszerek méregtelenítésében is alapvető fontosságú. Ezenkívül a hormonrendszer működéséért is felelős.

A máj epét termel, ami a patkóbélbe áramlik. Sajnos, manapság a legtöbb ember táplálkozási szokása nem éppen májbarát. A tartósítószerrel, túl sok fehér liszttel, keményítővel, cukorral, sóval, egyéb káros anyagokkal készülő ételek nehezítik a máj működését, lassítják az epe elfolyását. A májra így nagy nyomás nehezedik, amely akadályozza természetes működését. Az évek előre haladtával ez a probléma csak súlyosbodik. Ezeket a folyamatokat a helytelen táplálkozáson kívül a stresszes, rohanó életvitel, a túlzott kávé- és alkoholfogyasztás is erősíti.

A máj olyan szerv, amely viszonylag nagymértékű károsodás mellett is képes ellátni a feladatát. A károsodás akkor lesz nyilvánvaló, ha valamilyen betegség támadja meg a szervezetet. Ez lehet autoimmun betegség, allergia, bőrbetegség vagy a legsúlyosabb esetben rák. Ezekben az esetekben a védekezőrendszer vagy egyáltalán nem, vagy nagyon rosszul működik, a rosszindulatú sejtek nem pusztulnak el. Így, ha a májunk egészségét védjük, sok egyéb betegséget megelőzhetünk.

Ehhez arra van szükség, hogy folyamatosan salaktalanítsuk, tisztán tartsuk a májunkat. A máj megszűri a vért, és megszabadítja a káros termékektől, eltávolítja a napi táplálkozás, az életvitel során felgyűlt méreganyagokat is. A vér tisztábban áramlik tovább a többi szervhez. Ha a káros anyagok túl nagy mennyiségben vannak jelen a vérben vagy a májfunkcióban zavar keletkezik, a vér nem tisztul meg, ez pedig akadályozza a szervezet normális működését, problémát okoz az immunrendszernél.

Lapozzon, hogy megtudja, mivel segíthet a szervezetének!

 

A salaktalanítás során a máj megtisztul, a működése zavartalanná válik, jobban és alaposabban látja el a feladatát. Ha a máj tisztítása sikeres, akkor sok egyéb szövődményes tünet is mérsékelhető. A salaktalanítás során fokozódik a máj epekiválasztása, az esetlegesen képződött epekövek pedig feloldódnak, könnyebbé válik az epe elfolyása is.

A máj tisztítása több módszerrel is elérhető
Beöntéssel, léböjtkúrával, rizskúrával. A máj tisztításával egy időben érdemes különféle salaktalanító eljárásokat együttesen alkalmazni. Így tisztíthatjuk a májat, a vesét és a beleket is.

Májtisztítás zöldséglevessel

Egy nagy fazékban főzzünk puhára cukkinit, zöldbabot, sárgarépát és egy kis zellert. Amikor elkészült, szórjuk meg petrezselyem- és zellerzölddel. A változatosság kedvéért a zöldséglevest botmixer vagy turmix segítségével pépesíthetjük is. Ez esetben is szórjuk meg a zöld fűszerekkel. Három napon keresztül csak ezt a levest és természetesen ásványvizet, gyógyteákat szabad fogyasztani. Ez a kúra nagyon kimeríti a szervezetet. Csak akkor érdemes belevágni, ha nem kell munkába mennünk vagy autóba ülnünk, otthon tudunk maradni és pihenni. Ha a szervezet pihen a kúra alatt, akkor csak a méregtelenítésre kell koncentrálnia, így a három nap sokkal hatékonyabb lesz.

Májtisztító rizskúra
Naponta reggel frissen főzzünk meg 25 dkg barna rizst. Igazi rizst használjunk, a zacskós, előfőzött verziókat most hagyjuk a polcon. A rizst egy kevés só kivételével ne ízesítsük semmivel. Osszuk el ezt a mennyiséget 3-5 adagra. 10 napon keresztül csak a napi 25 dkg rizs fogyasztható. Ezenkívül naponta 2,5-3 liter folyadékra van szükség. Ez lehet nem túl hideg szénsavmentes ásványvíz, valamint ízesítetlen gyógy- és valódi gyümölcstea. A gyümölcstea segítségével biztosíthatjuk a kimaradt ízforrásokat.

Léböjtkúra
Frissen facsart zöldség- és gyümölcslevek legalább 3 napon át tartó fogyasztásával nem csak a máj, de az egész szervezet megtisztul, a méreganyagok kimosódnak a szervezetből. Mindezt lehet fokozni beöntéssel, májtisztító teákkal, készítményekkel. A barna rizs szintén kiváló májtisztító hatású étel.

Ezek is érdekelhetnek