Extra energia kávé nélkül

Ha valaki ébren szeretne maradni, sok a munkája, nincs ideje pihenésre, felfrissülésre, mindig kéznél van a jól bevált kávé. Feketén vagy tejjel. Dupla kávé, presszókávé, kapucsínó. A választék óriási. Ám a túl sok koffein nem tesz jót a szervezetnek.

Élet-egészségMérei Kata2009. 11. 08. vasárnap2009. 11. 08.
Extra energia kávé nélkül

A túlzott koffeinfogyasztás tünetei lehetnek a nagyon gyors és erőteljes szívdobogás, magas vérnyomás, verejtékezés. Hosszú távon pedig ezek akár krónikus vérnyomásproblémákhoz, szív- és érszűkületi betegségekhez, gyomorbántalmakhoz vezethetnek. Érdemes tehát mérsékelni a kávé - és persze a méregerős teák - fogyasztását, és más trükkökhöz folyamodni, ha energiára van szükségünk. Az alábbi tippek nagy része egyáltalán nem vesz el több időt tőlünk, mint leugrani a büfébe vagy elszaladni a kávéautomatához, esetleg lefőzni egy feketét.

Zöld tea
A zöld tea szinte csak a nevében hasonlít a fekete teákhoz. A zöld tea természetes koffeint tartalmaz, de persze jóval kisebb mennyiségben, mint egy csésze kávé. A zöld tea már az íze által is természetes frissítőként hat, ám külön egzotikus élményt és még több vitalitást érhet el, ha csempész bele egy kis mentalevelet. A mentás zöld tea valódi energiabomba, életerő- és energianövelő. A természetes koffein lassabban fejti ki hatását, ellenben sokkal tovább frissen tart, mint a hirtelen jött kávélöket. A zöld tea egyéb érdemei közé tartozik, hogy antioxidánsokat tartalmaz, amelyek védik az immunrendszert, valamint lassítja az öregedési folyamatokat és növeli a szervezet ellenálló képességét a rákos megbetegedésekkel szemben.

Matétea
Szintén egy teafajta, amely extrém módon képes felpörgetni a szervezetet, ezzel együtt az anyagcserét. A matéteában egy matein nevű anyag felelős a lendületért. Ez a koffein egyik rokona, legalább olyan erőteljes hatású, mint maga a koffein, de hosszabb távon tart frissen, és nincsenek káros mellékhatásai sem. Egy csésze matétea egy jó nagy bögre kávénak felel meg. Ezért napi egy, maximum két csészénél többet tilos fogyasztani belőle. A matétea hihetetlen módon élénkít, este már nem tanácsos inni. Azonban nem csak ébren tart, de pozitív életerőt és energiát is ad, jobb hangulatot teremt egy egyszerű feketénél. A matétea esetében ügyelni kell az elkészítésre. Tilos túlforralni a vizet. A teafűre vagy a filterre csak forró, de nem forrásban lévő vizet szabad önteni és egy-két perc után már szűrhetjük is le vagy emelhetjük ki a filtert.

Víz és egy perc mozgás
Ha nyomottnak, fáradtnak érezzük magunkat, ez sok esetben a szervezet dehidratációját jelezheti. Igyon meg egy nagy pohár hideg vizet, de lehetőleg ne az íróasztalánál ülve. Sétáljon egyet akár a folyosón, akár az épület előtt a friss levegőn. Ha erre nincs lehetőség, a nagy pohár víz után álljon fel, végezzen néhány kar- és törzskörzést. Egy zsebkendőre öntsön hideg vizet és törölje át vele a tarkóját. Sok esetben ennyi elég a szervezetnek, és ugyanúgy felfrissül, mint egy csésze kávéval.

Gyömbér
A gyömbér fantasztikusan frissítő növény. Nem csak energiát biztosít, de megelőzi a gyomorfájást, hányingert, a fáradtság következtében jelentkező fejfájást. Fogyasztható tea formájában, de vásárolhat egész, friss gyömbért is. Ezt reszelje le, két tenyere között alaposan nyomkodja ki, és a levével ízesítse italait. Keverheti langyos vagy hideg citromos vízbe, de megpróbálhatja a gyümölcsleveket is ezzel elkeverni. Különösen azoknak ajánlott, akik már túl sok koffeint fogyasztottak és gyomorbántalmaik vannak. A gyömbér nyugtatja a gyomrot, ugyanakkor felfrissíti az idegrendszert.

Misoital
A miso a japán konyha jellegzetes ízesítője. Elsősorban leveseket készítenek belőle vagy salátaöntetként alkalmazzák. A japánok már régóta tudják, hogy egy erős misolé - vagy zöldségekkel teli leves - igazi erőt adó ital. Akár beteg emberek is fogyaszthatják, hogy több erejük, energiájuk legyen. Ha csak a levet szeretnénk fogyasztani, akkor egy nagyobb bögrébe tegyünk egy teáskanálnyi misopasztát, és öntsük fel forró vízzel. Ízesítsük citrommal, így még élvezetesebb. Ha levest készítünk belőle, akkor az ízlés szerinti zöldségeket kevés olajon pároljuk meg, adjunk hozzá egy teáskanálnyi - vagy mennyiségtől függően evőkanálnyi - misopasztát, öntsük fel forró vízzel és főzzük készre. A leves is lendületet és energiát ad, s később még a maradék levét is elkortyolgathatjuk. Fehérjében és B12-vitaminban gazdag, fogyókúrába is remekül beilleszthető.

Szerecsendió
A szerecsendió nagyon erősen élénkít és felpörgeti az anyagcserét. Sokan akár még a kávéjukhoz is adnak belőle egy keveset, ám a kettő együtt akár veszélyes is lehet, hiszen nagyon erős szívdobogást okoz. Akkor már tanácsosabb egy bögre forró tejet megszórni szerecsendióval, és azt elkortyolgatni. Azonnali élénkülést okoz, sőt az anyagcserét is megpörgeti. Tényleg csak egy csipetnyit adjunk a tejhez vagy esetleg egy bögre kakaóhoz, már ennyi is garantáltan energiát ad.

Minden, ami menta
Pár szál mentalevéllel vagy egy kis borsmentateával pillanatok alatt felfrissülhetünk. Akár otthon, akár munkában készítsünk elő egy nagy kancsóban vagy műanyag flakonban ásványvizet, facsarjuk bele egy egész citrom levét, és ezt ízesítsük mentalevéllel vagy borsmentával. Hidegen tökéletes frissítő, élénkítő hatása van, ráadásul igen egészséges. Kortyolgathatjuk napközben akár folyamatosan is, így biztosítjuk szervezetünknek a folyamatos hidratációt.

+1: guarana
Manapság nagyon népszerű és elterjedt ez az Amazonas partján termő növény. Italokat dúsítanak vele, kapható por, tabletta, ital formájában. Valóban hatékony, hosszan tartó energiát biztosít és az anyagcserére is jó hatással van. Naponta csak egyszer érdemes guaranatartalmú terméket fogyasztani, nagy mennyiségben ugyanis idegességet, végtagremegést, sőt gyomorfájdalmakat is okozhat.

 

Ezek is érdekelhetnek