Lyukóvölgyi konténerorvos

A hófehér, új konténerről még kevesen tudnak. Pedig októbertől heti kétszer jár ki Lyukóvölgybe háziorvos és vele két védőnő.

Élet-egészségKeresztény Gabriella2009. 11. 07. szombat2009. 11. 07.

Kép: Miskolc, 2009. október 29. Szépkuti Zoltán háziorvos egy konténer rendelőben rendel. Fotó: Ujvári Sándor

Lyukóvölgyi konténerorvos
Miskolc, 2009. október 29. Szépkuti Zoltán háziorvos egy konténer rendelőben rendel. Fotó: Ujvári Sándor

Lyukóvölgyben, Miskolc valaha szebb napokat látott víkendtelkes peremterületén közel 3 ezren élnek. Kisnyugdíjasok, lecsúszott emberek, szegény roma családok. Némelyik házban víz sincs, egyetlen aszfaltozott út csak a vaskerítéses régi trafóházhoz vezet. A terület önkormányzati képviselőnője, Riba Istvánné, aki végzettsége szerint hátrányos helyzetű gyerekek óvoda pedagógusa, ezen a helyen harcolta ki, hogy építési engedély híján 11 millió forintért legalább egy jól felszerelt, több helyiségből álló konténer épülete legyen a Családsegítő Szolgálat védőnőinek és háziorvosoknak. Távlati terve a gyermekorvosi szakellátás, közeli pedig, és erre már szerződést is kötött, a mobilpatika. Mert ha itt a Diósgyőrből kijáró orvos gyógyszert ír fel, a receptért is be kell utazni a városba, és az út 1400 forintba kerül.

A rendelés előtt várópadon üldögélő Horváth Lajosné gyalog jött. Busz folyton jár Lyukó és Miskolc között, de két megállóért miért fizessen? Az 58 éves roma asszony harmadszor van itt. Szépkúti Zoltán, a helyiek szerint ő a Lyukódoki, belepirulna a dicséretözönbe, ami Horváth Lajonséből ömlik. - Betegkártyám neki van leadva az Egészségházban, mint a lyukósiaknak általában. De ott mindég óriási a tumultus. Fiatal, alapos! Úgy kivizsgált, hogy csak! Majd szakorvosokhoz küldött, mert sok a betegségem. Asztma, csontritkulás, érszűkület, magas vérnyomás. Most eltörött a kezem, oszt táppénzre vett, mert dolgozok. Aranyos férfi! Nagyon meg vagyok vele elégedve! Már a menyem is hozzá jött, akit 40 évesen mellrákra műtöttek. Igen jól jártunk vele. Azt meg szinte el se hiszem, hogy patikusunk is lesz!

- Végzem a dolgom, ez nem misszió. - mondja Szépkúti doktor. - Idős elődöm meghalt, átvettem a praxisát. Jól ismerem a területet még a vasgyári SZTK-ból. Az itt élők zömének nagyon rossz az egészségi állapota. Szociális helyzet, lakókörülmények, életmód - nem sorolom az okokat. Rengeteg a krónikus beteg, a gyerekek silányul tápláltak. Az átlagéletkor 10-15 évvel alacsonyabb az országosnál. Mivel a házakban zsúfoltan élnek, a fertőzések futótűzként terjednek. Elvileg nem kezelhetek beteg gyereket, de ha muszáj, segítek…”Sürgősségiben” látom el, akinek se kártyája, se bejelentett lakcíme nincs. A hírünk elég gyorsan terjed. Egyik betegünk a vasgyári rendelőből jött, azt mondta, nem bírt várni.

A gyógyítás mellett sok a papírmunka is: szociális támogatások, közgyógyellátási jogosultságok igazolása, hajaj!
A váróban megszólítok egy sovány, szomorú arcú fiatal nőt. Három gyereke van, 25 éves, és súlyos szívbeteg. - A gyerekeimet fel kell nevelnem! Állítólag a Lyukódoki nagyon segítőkész. Mellette mogorva öregasszony bólogat: - Tartsa meg az Isten nálunk! Akkor nem kell buszra ülnöm, ahol elhúzódnak tőlem az emberek…

Ezek is érdekelhetnek