Menedzserek titkos „kórlapja”

Látszatra mindig derűsek, mosolygósak, fáradhatatlanok. Naptárukat percre pontosan betáblázzák, egyik tárgyalásról a másikra sietnek. Jól öltözöttek, udvariasak, sosem panaszkodnak. Ők a menedzserek.

Élet-egészségBalogh Mária2009. 11. 16. hétfő2009. 11. 16.
Menedzserek titkos „kórlapja”

S hogy milyen árat fizetnek ezért? Vannak, akik az egészségüket áldozzák fel az üzleti élet oltárán, mások a családi életüket. Akit viszont jó génekkel, kiemelkedő teherbíró képességgel áldott meg a sors, inkább nyer, mint veszít.

Sikeres üzletmenet - gondokkal
H. Gábor két évtizede vezeti jó nevű ügyvédi irodáját, s emellett ingatlanbefektetéssel és tőzsdézéssel is foglalkozik. Nincsenek anyagi gondjai, gyönyörű az otthona, s mindennél szebb a családja. Fontos számára a baráti társaság: rendszeresen járnak üdülni, síelni, s a heti három teniszparti sem maradhat el. Az ügyvéd úr jól él, s valamennyi jelentős karitatív adakozás főszereplője. Magánéletét kissé összekuszálták ugyan a szerelmi ügyei, de ezt olyan természetesen kezeli, mint más az ébredést. Ahhoz, hogy minden klappoljon az életében, s a tőle megszokott teljesítményt rendre felmutassa, hétfő reggeltől vasárnap estig dolgozik az irodájában. Nem tagadja, hogy munkamániás, ami a sikeres vállalkozók egyik jellemzője. Ráadásul semmit nem enged ki az irányítása és ellenőrzése alól. Nem bizalmatlan, csak óvatos. H. Gábor, közelítve az ötvenhez, néhány hónapja alvási problémákkal küszködik, ezért altatót szed, s gyomorfekélye, magas vérnyomása, gerincsérve van. Jó orvosokkal kezelteti magát, betegségeiről csak a szűk környezete tud. Sosem panaszkodik, sosem elégedetlen. Ötletekben gazdag, aktív, sokoldalú, jó szervező és irányító. Problémamegoldó képessége legalább annyira káprázatos, mint emberismerete.

Az önismeret előnyei
S hogy mit tart minderről dr. Oláh Péter neurológus- pszichiáter főorvos? Nos, a sikeres üzletemberek, vállalkozók – érett személyiségük okán – pontosan tudják, hogy nem lehet, de nem is kell mindenkinek megfelelniük. Elképzeléseik önmagukról, képességeikről, tudásukról, anyagi lehetőségeikről, célkitűzéseikről letisztultak. Ennek ellenére, ha csak tehetik, képzik magukat, idegen nyelveket tanulnak, miközben résen állnak és a konkurencia nyomában járnak. Semmit sem bíznak a véletlenre. Előszeretettel terhelik túl jó képességű beosztottjaikat, miközben a saját agyuk is csúcsra jár. A túlhajszoltság, a nyomasztó felelősség és az állandósult stressz következtében kizsigerelik szervezetüket. Ritkán lazítanak, otthon is a munkán tépelődnek, rendszertelenül táplálkoznak, gyakorta kimerültek – de minderről nem vesznek tudomást. Szerencsésebbek, akik feltöltődésképpen némi sporttevékenységet, kulturális programot is beiktatnak feszes munkahetükbe.

Vannak, akik azért betegszenek meg, mert olyan feladatot vállaltak magukra, ami meghaladja a képességüket. Sajnos, aki kizsákmányolja önmagát, előbb-utóbb valamely kórság fogságába kerül. Amíg nem lesznek betegek, nem emelkedik az egekbe a vérnyomásuk, nem ugrik ki a vércukruk, nem kapnak gyomorfekélyt, addig nem figyelnek az intő jelekre. Nem hiszik el, hogy velük is megtörténhet a baj. Akinek kiegyensúlyozott a családi élete, jobban viseli a menedzserbetegségek okozta kínokat. Főként akkor, ha megtalálja az egyensúlyt a munka és a szervezet szükségleteinek kielégítése között.

Női és férfi válaszok
A menedzser nők egyszerre több mindenre képesek koncentrálni, mint hasonló beosztású férfi társaik, s a hibás döntésért többnyire magukat vádolják, vállalva a felelősséget, ezért a megoldásra, a feloldásra koncentrálnak – a férfiak többsége eltöpreng, mi is lehet a baj oka, hiszen ők mindig mindent jól csinálnak. A férfiak a stressz okát a körülmények megváltoztatásával igyekeznek megszüntetni – míg a nők megbocsátással, elfogadással. A hölgyek a stresszoldásban javarészt a természetes módokat, így a lazítófürdőt, masszázst, tornát, úszást, relaxációt, zenehallgatást, barátnőkkel beszélgetést választják – a férfiak minderre kevesebb időt szánnak, ők leginkább az élvezetekhez folyamodnak a feszültségek oldásáért.

A nők hamarabb rájönnek, hogy a túlhajszoltság nem csak testi, de lelki kimerüléshez is vezet, aminek következtében nem csupán betegségek sora bukkanhat fel, hanem úrrá lehet rajtuk a fásultság, a belső üresség, a túlzott ingerültség és az alkalmazkodás hiánya is. Azok a menedzserek, akik hamarabb fordulnak orvoshoz a panaszaikkal, nekik a gyógyulásuk, talpra állásuk is gyorsabb és eredményesebb.

Ezek is érdekelhetnek