Veszélyesek lehetnek az étrendkiegészítők

Egyre nagyobb divat a rendszeres testmozgás, a sportolás. De az is tény: a fitnesz- és edzőtermekbe járók egyre gyakrabban használnak különféle étrendkiegészítőket - többnyire szakértelem nélkül. Pedig e mesterségesen előállított szerek egyáltalán nem veszélytelenek. 

Élet-egészség2009. 11. 22. vasárnap2009. 11. 22.
Veszélyesek lehetnek az étrendkiegészítők

Szakértőnk, Haász Péter - a magyar válogatott keretek hivatalos sporttáplálkozási tanácsadását ellátó Krea-Fitt Sporttáplálkozási Team ügyvezetője - rögtön leszögezte: tévhit, hogy a testüket rendszeresen edzőknek étrend-kiegészítőket kellene szedniük. A fitnesz, az egészséges testmozgás nem terheli túl a szervezetet. Amennyiben speciális igények merülnek fel, egyénileg kell kérni szakember (sportorvos, sportdietetikus) tanácsát.
A másik fontos szabály: fitnesszel senkiből nem lehet egyen-Barbie-babát „gyártani”. Súlyt és testzsírt csökkenteni, alakot formálni bizonyos szintig lehetséges, azonban a genetikai adottságaink megváltoztatására nincs mód. Önmagunkhoz képest kell reális vágyainkat kialakítanunk.

Inkább a halál
Egy amerikai felmérésben élsportolókat kérdeztek arról, hogy ha az olimpiai aranyérem megnyerése után egy évvel meghalnának, akkor is vállalnák-e a doppingszerek használatát. Közel hatvan százalékuk igennel válaszolt!

Jól tudjuk, olvasóink többsége nem az olimpiai aranyérem reményében, hanem az egészség és a fittség jegyében mozog rendszeresen. Az is tény, hogy az általuk esetleg használt étrend-kiegészítők egyetlen tiltólistán sem szerepelnek, azonban nem árt néhány fontos dologgal tisztában lenniük. Sokan próbálnak élni ilyen készítményekkel, ám a hatásukkal nincsenek tisztában: mértéktelenül és szakértelem nélkül fogyasztva, egyes esetekben akár súlyosan károsíthatják az egészséget. A mai álláspont szerint például a bennük lévő szintetikus C-vitamin nagyobb adagban való szedése cukorbetegséget és vesekárosodást okozhat. De a zsírban oldódó A-, D-, E-vitaminokkal is óvatosan kell bánni, mert májkárosodást idézhetnek elő. A túlzott D-vitamin-fogyasztás hatására a szervezetben felszaporodhat a kalcium.
- Az emberek csodát várnak, mindent azonnal akarnak - hangsúlyozta Haász Péter. - Azonban a bogyók, porok nem dolgoznak helyettük, ráadásul rövid és hosszú távú káros hatásaik lehetnek. Gondot jelent, hogy az étrend-kiegészítők ismeretlen gyártói nem gyógyszergyári tisztaságú termékeket állítanak elő. Például Németországban egy kínai gyártmányú vitaminkészítményben doppingszermaradványt találtak. A másik probléma, hogy a címkén nem tüntetik fel az összes komponenst vagy a mennyiség tévesen szerepel rajta. A gyártók gyakran természetes anyagokat jelölnek meg, amelyek nagy része valójában szintetikus.

Nem kötelező vizsgálni
Az egyik legjobb üzlet étrend-kiegészítőket forgalmazni. Magyarországon nem kötelező a bevizsgálásuk. Ha a forgalmazó cégnek fontos, hogy igazolja: doppingszertől mentes a terméke, egy hazai magánlaborban vizsgáltathatja be. Ott azonban csak azt igazolják, hogy az adott méréskor a megkapott mintában nem volt doppingszer. Az ellenőrzés nem minősíti a terméket, csupán a tényt rögzíti. Szakmai körök besorolása szerint vannak:
• hatásos és biztonságos étrend-kiegészítők,
• hatásos, de nem biztonságos és/vagy doppinglistás termékek,
• bizonytalan megítélésű, talán hatásos készítmények,
• hatástalan és/vagy egészségre veszélyes kiegészítők, és
• úgynevezett ígéretes anyagok.

Utóbbiak a tudományos kutatás tárgyai, de még nincs annyi tapasztalat, hogy ki lehessen mondani: valóban hatásosak.
Egy étrend-kiegészítő a három alapvető tápanyagot – fehérje, zsír, szénhidrát – vagy ezek egyikét tartalmazza. Ehhez kapcsolódhatnak különféle vitaminok, ásványi anyagok, növényi kivonatok. Olyan kiegészítők is léteznek, amelyek nélkülözik az alapvető tápanyagokat. Nem megfelelő dózisban és mértékben fogyasztva, akár veszélyesek is lehetnek. Vannak, amelyek "csak" egy-egy szervet tehetnek tönkre, mások az egész szervezetet megbetegíthetik. Károsíthatják a vesét, az idegrendszert, a májat, a szív- és érrendszert, felboríthatják a hormonháztartást.
Egy részük visszafordíthatatlan elváltozásokat okozhat, például az anabolikus szteroidok szedésébe akár bele is lehet halni.

 

Kiegyensúlyozott táplálkozás
A legfontosabb az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás és a bőséges folyadékfogyasztás. Ne bogyókon és porokon éljünk, élvezzük az ízeket! Boros Szilvia Sporttáplálkozás című könyvében a legfrissebb amerikai táplálkozási modell négy kulcsszavát említi: változatosság, mértékletesség, energiaegyensúly, arányosság. 

Célzottan, kúraszerűen
Nem mindegy, mi a célunk. Hogy fogyni vagy éppen hízni vágyunk, esetleg az állóképességünket, az erőnlétünket szeretnénk növelni, netán szálkásítanánk. Éppen ezért, ha mégis úgy döntenénk, hogy élünk az étrend-kiegészítőkkel, feltétlenül kérjük ki hiteles, a forgalmazásban nem érdekelt szakember véleményét, egyénre szabott ajánlatát. A készítmények csak kúraszerűen javasoltak. Kizárólag megbízható gyártótól származó, minőségi termékeket használjunk.
A testépítők a kívánt céltól függően választanak szereket. Szálkásításhoz fehérjét, energiapótláshoz szénhidrátot visznek be, gyakran előfordul, hogy kombinálják a különféle készítményeket. Feltétlenül ismerni kell a lenyelt anyagok használatának helyes módját, kölcsönhatásait.

Haász Péterék egyszer egy labdás csapatjátékot űző együttes orvosa által összeállított általános étrend-kiegészítési javaslatot bíráltak felül. Kiderült, hogy a javasolt termékek nagy része felesleges volt. Például az oxigénnel dúsított víz hatása nem igazolódott be, a megadózisú vitaminbevitel is felesleges, s az élénkítőszerek az orvos által elgondolt mennyiségben károsak. Utóbbiak eleinte valóban élénkítenek, később azonban úgynevezett rebound effektust okozhatnak: teljesen kimerítik a szervezetet, erősen csökkentik a teljesítményt. Arról nem is beszélve, hogy mindenki másképp reagál rájuk.

Ezek is érdekelhetnek