Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Ünnepek idején, de különösen Szilveszterkor igencsak megugrik az egy főre jutó pezsgőfogyasztás nálunk. Nem mindegy viszont, hogy valódi pezsgővel vagy annak gyér utánzatával, a habzóborral koccintunk-e egymás egészségére.
Kép: 1149, Fotó: main
Mi is a pezsgő valójában? Olyan ital, amelyet leginkább alacsony alkoholtartalmú borból készítenek úgy, hogy cukros lét adnak hozzá. Ennek következtében a bor ismét erjedésnek indul – ez a másodlagos erjesztés –, miközben szén-dioxid képződik, ami az italban benne marad. Mivel ez nyomás alatt zajlik, az egész folyamatnak nyomásálló edényben, palackban kell végbemennie. Kinyitva a palackot, a buborék adja a habzást, a pezsgést.
Fontos kitétel, hogy a szén-dioxid az erjesztésből származik, ugyanis mi sem egyszerűbb, mint valamilyen édesített, gyönge minőségű borba kívülről belenyomni egy kis szén-dioxidot, s máris kész a pezsgő ital. Ez a habzóbor receptje, amit sok cég az „olcsó pezsgő” kategóriában igyekszik értékesíteni, főleg a mostani ünnepi időszakban. Ha pedig a borhoz és a szén-dioxidhoz még vizet is ad a „borász”, akkor a fröccsöt állítja elő – pezsgős palackba töltve.
Az igazi pezsgő nem olcsó mulatság, hiszen jól meg kell választani hozzá az alapbort adó szőlőfajtát, az élesztőt, amivel a másodlagos erjesztést végbeviszik, s hónapok kellenek, amíg megérlelik, illetve a seprőtől megtisztítják az italt. Különösen macerás ez akkor, ha az érlelést és a tisztítást nem nagy erjesztő tartályokban, hanem magukban a palackokban végzik. A végeredmény azonban igazi, nemes ital, ami valóban emeli az ünnep fényét.
A pezsgő – cukortartalma szerint – lehet nagyon-nagyon száraz (brut natura), igen száraz (extra brut) és a nagyon száraz (brut). Ezt követi a száraz és az édes közötti kategória, extra dry, dry és medium dry megjelölésekkel – ez utóbbi félszáraz vagy félédes, kinek hogyan tetszik. A sor végén pedig a sweet (doux), vagyis az édes áll.
A palackot 45 fokban tartva célszerű kinyitni, italát pedig pincehőmérsékleten, 10-12 C-fokon fogyasztani.
Boldog új évet!
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu