Szívgyilkos nassolnivalók

A bőséges lakomák mellett némi nassolnivalótól sem kötelező eltiltanunk magunkat a december végi ünnepek táján. Ám nem mindegy, hogy transzzsíros csipszeket vagy egészséges magvakat rágcsálunk-e!

Élet-egészségPalágyi Edit2009. 12. 29. kedd2009. 12. 29.
Szívgyilkos nassolnivalók

Sajnos, a finom rágcsálnvalók bővelkednek a kalóriákban – gondoljunk csak a fűszeres csipszekre, netán a csábító bonbonokra vagy az olajos magvak ropogós keverékére. Mégsem mindegy, hogy mit rágcsálunk a tévé előtt elnyúlva. A köztudatban ugyan az él, hogy az állati zsírok – szalonna, tojás, velő – koleszterinje felelős az erek beszűküléséért, ám újabban egyre többet hallunk az úgynevezett transzzsírok ártalmairól.

A Magyar Nemzeti Szív Alapítvány arra figyelmeztet, hogy hazánkban évente ezer ember halálában játszik szerepet a transzzsírokban bővelkedő ételek fogyasztása. Az alapítvány ezért arra szólítja fel az élelmiszeripart, hogy korlátozza az érelzáródást gyorsító, mesterséges anyagok hozzáadását. A transzzsírokat megtalálhatjuk például a hidrogénezett növényi olajok és zsírok hozzáadásával készült kekszekben, édes és sós süteményekben, csipszekben, nápolyikban, csokikban, mélyhűtött pékárukban, pizzákban. Sok országban – például az USA-ban, Dániában – a gyorséttermekből „kitiltották” a transzzsírokat, nálunk pedig azt szeretnék elérni, hogy fel kelljen tüntetni a csomagoláson.

Nem érdemes hát azzal áltatnunk magunkat, hogy mindent megteszünk a szívünkért, ha a spájzból száműzzük a telített zsírokban bővelkedő disznózsírt, s netán az idén töpörtős pogácsát sem sütünk. A nassolnivalókban található „észrevétlen” transzzsírok ugyanis eközben alattomosan tömítik el az erekinet.

Lássuk tehát, mi árthat, s mit érdemes nassolni, ha egészséges, szívkímélő finomságra vágyunk!

Nem szívleljük:
– Hájas tészta, töpörtős pogácsa – e nehéz ételektől már elszoktunk, legyünk óvatosak velük.
– Házi krémes sütemény – a hozzákevert margarin többnyire sok transzzsírt tartalmaz.
– Csipszek, kekszek – mesterséges zsírokkal és ízfokozóval dúsítják, túlzottan sózzák.
– Bevonó masszából készült figurák – kakaóvaj helyett hidrogénezett zsírral készül.

Fogunkra való:
– Olajos magvak, mandula, dió, kesudió – ezek egészséges telítetlen zsírt tartalmaznak.
– Saját készítésű muffinok – gyümölccsel, mazsolával, magvakkal.
– Házi sós kekszek – ezekbe keverhetünk például olívaolajat.
– Apróra vágott zöldségek – aki szereti, mártogathatja joghurtos öntetbe.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek