Miben áll az ősz haj titka?

Azt már régóta tudjuk, hogy az őszes halánték a hódítani kívánó uraknak ajándék, s bizony az is nyilvánvaló, hogy a hölgyek nem örülnek felhőtlenül az ősz hajszálak megjelenésének. Az őszülés okait kutatva dán kutatók új felfedezést tettek.

Élet-egészségSzabó Enikő2010. 01. 27. szerda2010. 01. 27.
Miben áll az ősz haj titka?

Az, hogy milyen színű a haj, a melanin nevű pigmenttől függ, melyet a melanociták termelnek. E sejtek működése egy idő után leáll, s megjelennek az ősz hajszálak. A legfontosabb tudnivaló, hogy az őszülés nem a már meglévő hajszálakat „fenyegeti”. A melanintermelés elégtelensége következtében az új hajszálak gyökere lesz már fehér, s lassan-lassan ekként uralkodnak el az ősz szálak a hajkoronában. Ezért tart hát hosszú ideig a megőszülés folyamata.

Ismert, hogy a tartós stressz, valamilyen súlyos trauma – gyász, baleset stb. –, az étrend, az életmód és a környezeti tényezők erősen befolyásolják a hajhullást és így az őszülés folyamatát. Dán kutatók azonban most arra a következtetésre jutottak, hogy a gének az elsődleges okai az őszülésnek.

Kétszáz egypetéjű és kétpetéjű iker őszülését vizsgálták, s azt találták, hogy az egypetéjű – azonos genetikai állománnyal rendelkező – testvérek őszülési mintázata hasonló, míg a kétpetéjű ikerpároknál komoly eltérések találhatók.

A vizsgálat során arra voltak kíváncsiak: az egypetéjű ikreknél az őszülés folyamatára hatással volt-e az, hogy hol élnek, hogyan táplálkoznak, milyen életmódot folytatnak. Kiderült, hogy az őszülés az életkörülményeiktől teljesen független, csakis a genetikai azonosságuktól függ. Bárhol éltek és bármit csináltak, egyszerre kezdtek el őszülni.

A nem egypetéjű ikrek viszont a kor előrehaladásával nem egyformán őszültek, mindenki a saját „ritmusában”, saját génjeinek megfelelően őszült.

Az eredmény tehát arra utal, hogy az őszülésben a környezeti tényezők szerepe nem annyira fontos, mint amennyire azt korábban feltételezték.

Ezek is érdekelhetnek