Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Helyes táplálkozással az egész életünket megváltoztathatjuk. Csökkenthetjük a betegségek esélyét, mérsékelhetjük a már kialakult betegségek tüneteit, szebbé tehetjük a bőrünket, a hajunkat, sőt az alakunkat is. Hosszabb és egészségesebb életet élhetünk. Az itt következő hat élelmiszer biztosan segít ebben.
Alma
Napi egy alma az orvost távol tartja – szól a mondás. Van benne igazság, hiszen az alma az egyik legjobb antioxidáns és vitaminforrás. Napi egy alma segíti az emésztést is, megelőzi a puffadást. Magas víztartalma belülről hidratálja a bőrt.
Egyéb pozitív hatásai: szépíti és kisimítja a bőrt, fényesebbé teszi a hajat. Csökkenti a koleszterinszintet, védi a szívet és az érrendszert. Kevés fahéjjal elkeverve remek édesség, de vacsorára is tökéletes finomság egy kevés sajttal vagy dióval.
Paradicsom
Kellemes ízű és hasznos, mert magas likopintartalma miatt erős antioxidáns, így segíti a szervezetet a rák elleni védekezésben. Magas az A-, K- és C-vitamin-tartalma, ezenkívül rostokban gazdag. Mindennapos fogyasztása mégsem ajánlott, mert enyhén savkeltő hatású.
Egyéb pozitív hatásai: csökkenti a magas vérnyomást, egészségesebbé teszi a bőrt és a hajat, a csontokra is jó hatással van. Különösen pozitívan hat a szívre, a keringésre, rendszeres fogyasztásával csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélye.
Lazac
A tengeri halak közül az egészség szempontjából a lazac az egyik legjelentősebb fajta. Erőteljes antioxidáns és magas az ómega-3 zsírsavtartalma, nem csak az emésztésre és a bőrre van jó hatással, hanem a szervezet általános egészségére is. A halfogyasztás jelentősen csökkenti a rákos megbetegedések kialakulásának az esélyét, de kulcsszerepe van a szívbetegségek kezelésében, megelőzésében is. A koleszterinszint csökkenéséhez szintén elengedhetetlen a tengeri halak fogyasztása. A halak ezenkívül rendkívül jó fehérjeforrások, amelyek könnyedén laktatnak, nem okoznak gyomorproblémákat és hosszan tartó teltségérzetet is biztosítanak.
Egyéb pozitív hatásai: elengedhetetlen a szív- és érrendszeri, valamint a rákos betegségek megelőzésében, csökkenti az Alzheimer-kór tüneteit, erősíti az immunrendszert.
Eper, áfonya
Mindkét színes gyümölcs antioxidáns-bomba. Fiatalítják a testet kívül-belül egyaránt. Kisimítják az apróbb ráncokat, serkentik a vérkeringést, tisztítják a bélfalat. Természetesen édesek, C-vitamin-tartalmuk pedig nagyon magas.
Egyéb pozitív hatásai: normalizálják a szervezet vércukorszintjét, lassítják a bőr öregedését, védik az erek egészségét. Érszűkületi problémák esetén különösen javasolt a fogyasztásuk.
Fehér tea
Kivételesen nem a zöld tea előnyeit hangsúlyozzuk, hanem a fehér teáét. Antioxidáns hatása még a zöld teáénál is magasabb. Remek vízhajtó és méregtelenítő, íze is kicsit erőteljesebb, mint a zöld változatának. Kevés mézzel ízesítve remek üdítő ital.
Egyéb pozitív hatásai: komoly szerepe van a rákmegelőzésben, ezenkívül csökkenthető vele a magas vérnyomás, erősíti a csontokat, védi a fogak egészségét is.
Fűszerek
Az olyan erőteljes fűszerek, mint a csili, a fahéj vagy a curry, mind segítik az emésztést. A csípős és erőteljes fűszerek serkentik a véráramlást, belülről melegítik a szervezetet, amely ezáltal gyorsabban dolgozza fel az ételeket, kevesebb felesleges méreganyag rakódik le a gyomorban és a bélfalakon. Az emésztésre is igen jó hatással vannak, ezenkívül enyhe vízhajtó hatással is rendelkeznek. Ráadásul minél erőteljesebben fűszerezett egy étel, annál tartósabb lesz elfogyasztása után a jóllakottságérzés is.
Egyéb pozitív hatásai: a fahéj csökkenti a magas vérnyomást, a magas koleszterinszintet, a rozmaring és a pirospaprika a rákos betegségek megelőzésében játszik szerepet, míg a gyömbér az influenzás, megfázásos tüneteket enyhíti.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu