Az alkohol öregít és rákot okoz!

A legújabb kutatások kiderítették, hogy az alkohol túlzott fogyasztása miként károsítja a sejteket, miért vezet korai öregedéshez, mennyiben felelős a rák kialakulásáért?

Élet-egészségKovács Réka2010. 04. 28. szerda2010. 04. 28.
Az alkohol öregít és rákot okoz!

Kutatók megállapították, hogy az ivás feszültséget és gyulladást okoz a telomerekben – a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található rövid szakaszban, mely lezárja a DNS-szálat, hasonlóan a cipőfűző végéhez –, melyek így jelentősen károsodnak.

A kor előrehaladtával a telomerek hossza normális esetben is csökken, míg végül a sejt teljesen elhal. Az alkoholfogyasztás ezt a folyamatot jelentősen felgyorsítja, s így növeli a korai öregedés és a rák kialakulásának kockázatát.

Andrea Baccarelli, a Milánói Egyetem vezető kutatója szerint nem véletlen, hogy az alkoholfüggők arca annyira meggyötörten néz ki, hiszen a túlzott alkoholfogyasztás korai öregedéshez vezet.

A kutatás során 250 résztvevőt vizsgáltak, köztük olyanokat, akik napi 4 egység alkoholnál többet fogyasztottak. Az alanyok korban és más faktorokban, melyek hatással lehetnek a telomerek hosszára – étrend, edzettség, stressz, életkörülmények – megegyeztek.

Az eredmény döbbenetes! A telomerek hossza a túlzott alkoholfogyasztóknál minden esetben radikálisan csökkent, ami egyeseknél akár az 50 százalékot is elérte: ennyivel megnövelve a rizikófaktorok jelenlétét...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek