Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
A termékenység szimbólumának tartott tojást hajdan ősi eredetmondák övezték. Később viszont a táplálkozás modern mítoszainak főszereplője lett a koleszterinbombának mondott táplálék. Tényleg felér egy öngyilkossággal a reggeli rántotta? Vagy úgy általában a nagy húsvéti zabálás?
Kép: csülök koleszterin zabálás evés táplálkozás egészség betegség 2010 03 27 Fotó: Kállai Márton
Egészséges táplálék vagy ártalmas koleszterinbomba a tojás? – ezen még az orvosok is hajlamosak vitát nyitni. Olyannyira ijesztő híreket olvashattunk néhány éve, hogy „halált megvető bátorságnak” számított nekilátni egy lágy tojásos reggelinek is. Manapság fordult a kocka, a legújabb kutatások szerint visszacsempészhetjük az étlapra a rántottát. Lássuk az érveket és ellenérveket!
Az ellenzői főleg a tojássárgáját támadják, mondván, magas – egy darabban kb. 200 mg – koleszterintartalmával hozzájárul az erek elmeszesedéséhez. A hetvenes években ezért az amerikaiak tiltólistára tették. A rettegés a koleszterintartalmú étkektől begyűrűzött Európába. Akad, aki még tésztából is csak a tojásmentes durumfajtát fogyasztja. Annak ellenére szívósan tartja magát az elmélet, hogy csak a koleszterin egyharmadát visszük be az ételekkel, a többit a szervezetünk maga állítja elő. Így a vér koleszterinszintje és a táplálék közt nincs szoros összefüggés. A „tojásháború” értelmetlenségét mutatta, hogy a fogyasztásának visszaszorítása nem vezetett a szív- és érrendszeri betegségek számának áhított csökkenéséhez. Más elméletek ma arra hívják fel a figyelmet, hogy az állati zsírok és a finomított szénhidrátok – lisztes, cukros ételek –, valamint a rostszegény étrend együttesen felelősek az érfalak károsodásáért. Vagyis a szalonnás rántotta puha fehér kenyérrel jóval ártalmasabb, mint a lágy tojás paradicsommal.
A hívei szerint a tojás tápanyag-összetétele igen előnyös, hiszen magas tápértékű fehérjéket, esszenciális aminosavakat tartalmaz, melyeket a szervezetünk maga nem tud előállítani. Értékes vitaminokat és ásványi sókat kínál, jól hasznosítható formában. Biológiailag aktív tápanyagokban gazdag, és így a betegségek megelőzését is elősegítheti, például védi a szemet. Fehérjéi sportolóknak, időseknek és fogyókúrázóknak különösen ajánlottak. Viszonylag alacsony kalóriatartalma mellett előnye, hogy elősegíti az emésztés folyamatát. Ráadásul az idegi folyamatokra is áldásos hatással bír, ezért a korosodó szervezet számára igen hasznos, mivel egyes elméletek szerint segít megelőzni az időskori szellemi leépülést.
A tojás „bűneit” ezek szerint elfelejthetjük – ezt hangoztatják az angol szívgyógyászok is. A korábbi ajánlások szerint számolgatni illett, hogy hetente három tojásnál többet ne vegyünk magunkhoz. Most azonban már az óvatoskodók is belátják, ha rettegve kerüljük a rántottát, egy csomó hasznos tápanyagtól is megfosztjuk magunkat.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu