Káros vegyszerek

A növényvédő szerek használatának szükségességét évek óta vitatják a szakemberek. Az ellenzők legfőbb érve az emberi szervezetre gyakorolt káros hatás, amelyet már több esetben is kimutattak.

Élet-egészségSzabó Enikő2010. 05. 28. péntek2010. 05. 28.
Káros vegyszerek

A növényvédő szerek olyan anyagok és azok keverékei (vegyszerek, biológiai szubsztanciák és egyéb ágensek), melyek alkalmazásának a célja a kártevő élőlények távol tartása, elpusztítása.

Alkalmazásuk nagy odafigyelést és szakértelmet igényel, mivel az összes peszticid méreg. Sajnos még mindig vannak forgalomban szerek, amelyek lassan és nehezen bomlanak le. Bekerülhetnek az élelmiszerláncba, az ökorendszerbe, a talajba és a vizekbe.

Amerikai orvosok most összefüggést találtak a gyerekek figyelemhiányos zavara és néhány – gyümölcsöknél, zöldségeknél alkalmazott – növényvédőszer használta között.

A vizsgálatban nyolc és tizenöt év közötti gyerekek vettek részt, iskolai előmenetelükről apedig a szüleiket kérdezték. A gyerekek vizeletében hatféle peszticit koncentrációját mérték, s 94 százalékánál volt kimutatható a növényvédő szerek maradványa. Akiknél magasabb koncentrációt mértek, nagyobb eséllyel fordult elő figyelemhiányos zavar.

A kutatók nem vizsgálták, hogy étellel, ivóvízzel vagy belégzéssel jutott-e a gyerekek szervezetébe a vegyszer. Az azonban biztos, hogy a testsúlyukhoz viszonyítva nagyobb terhelés éri őket.

A probléma organikusan termesztett növények fogyasztásával oldható meg: egy idő után a vegyszerek kiürülnek a szervezetből.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek