Nem okoznak rákot a mobilátjátszók

Az eddigi legátfogóbb kutatás nem talált összefüggést a kisgyermekkori rák és a lakóhelyek mobiltelefon-átjátszó tornyoktól való távolsága között.

Élet-egészségRomvári Orsolya2010. 06. 27. vasárnap2010. 06. 27.
Nem okoznak rákot a mobilátjátszók

A British Medical Journal-ben közölt tanulmány szerint nem gyakoribb a rákos megbetegedés a mobilátjátszó közelében élő gyermekek körében.

A kutatás során 1397 rákos kisgyermek lakóhelyének adatait vetették össze egészséges csemetékével, s megállapították, hogy a daganatos betegségben szenvedő gyermekek nem laknak közelebb a mobiltornyokhoz, mint az egészségesek. Sőt, az egészséges gyerekek összességében kicsivel közelebb is laktak a tornyokhoz. A mobil antennák tehát nem okozhatták a gyermekek betegségét.

A kutatók hozzátették: a vizsgálat során csupán a lakóhelyre jellemző sugárzást vizsgálták, a családtagok telefonálási szokásairól nem voltak adataik. További kutatások szükségesek annak megállapítására, hogy van-e összefüggés a gyakori mobiltelefon-használat és az agytumor kialakulásának kockázata között. A tornyok mindenesetre, úgy tűnik tehát,  ártatlanok.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek