Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Hajlamosan vagyunk rá, hogy a megszokott étolajunk után nyúljunk a polcon. Ám mindegyik olajféle más és más módon használ az egészségünknek.
A finomított étolajokat főként sütésre-főzésre használjuk, de jól tesszük, ha a hidegen sajtolt olajok is helyet kapnak a kamránkban. Ezeket az olajféléket – például szója, repce, kukoricacsíra, olíva – javarészt salátákhoz, tésztákhoz kevert mártásokhoz társíthatjuk. A Táplálkozási Akadémia hírlevele szerint néha a háztartásokban sem árt az olajcsere. Lássuk hát, melyik fajtát miért ajánlják.
Olívaolaj: a mediterrán térség kedvence, érdemes a jó minőségű extra szűz változatot választani belőle.
Szójaolaj: többszörösen telítetlen esszenciális zsírsavak teszik értékessé. Salátákhoz, mártásokhoz, majonézhez ajánlott. Védi az ereket, csökkenti a káros koleszterinszintet.
Földimogyoró-olaj: az amerikaiak kedvence. Főképpen nyers salátákhoz, rukkolához, esetleg spenóthoz illik.
Kukoricacsíra-olaj: oly jelentős az E-vitamin tartalma, hogy másfél evőkanálnyi már fedezi a felnőttek napi szükségletét. Sütéshez, pároláshoz éppúgy használható, mint salátákra löttyintve.
Repceolaj: előnye, hogy magas karotintartalma révén az A-vitamin előanyagát juttatja a szervezetbe, s E-vitamin tartalma is előnyössé teszi. Kapható hidegen sajtolt változata úgyszintén.
Tökmagolaj: manapság sokak kedvence, férfiaknak a prosztatagondok megelőzését is szolgálja. Néhány kanálka tökmagolajjal ínyenc saláták készíthetők, de a sütőtöklevest is megbolondítja.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu