Akar Ön 130 évig élni?

Mindannyiunk teste arra hivatott, hogy 130 évet érjen meg. Életmódunknak köszönhetjük, ha idő előtt megöregszünk, megbetegszünk vagy túl gyorsan ér utol minket a halál.

Élet-egészségSzalontai Anna2010. 09. 10. péntek2010. 09. 10.
Akar Ön 130 évig élni?

Ezzel a gondolattal szembesít bennünket Kurt Tepperwein Savtalanítás című könyvében. A kutató, természetgyógyász úgy véli: minden egészségügyi gond gyökere a test elsavasodása. Feszített tempó, állandó idegeskedés, stressz, nem természetes eredetű ételek, helytelen és rendszertelen étkezés – ezek mind-mind hozzájárulnak a savak elburjánzásához, a test korai öregedéséhez, a betegségek kialakulásához.

A szervezetben az anyagcsere során savak is keletkeznek. Ilyen többek között az emésztéshez szükséges gyomorsav, az izomláz következtében termelődött tejsav, vagy a húgysav, az ecetsav és a szénsav. Amíg ezek nem kerülnek túlsúlyba, a szervezet egészséges marad, hiszen a test alapvetően a semleges körüli – vagyis a 7,35-7,40 közötti – pH-érték megtartására törekszik. A baj akkor jön, ha a sav–bázis egyensúly felborul. A test a semlegesítés érdekében bázisokat kezd kivonni a kötőszövetből, az erekből és a csontokból. Ha a kötőszövet túlterhelt, a savak az ízületekben rekednek, majd begyulladnak. A test ásványianyag-készletei kifogynak, az erek és a csontok törékennyé válnak. Gondolta volna, hogy az elsavasodás az egyszerű levertségtől és hajhullástól kezdve, az allergián, a túlsúlyon és reumán át egészen a gyomorfekélyig és a rákos megbetegedésekig okolható?

A folyamatok azonban megállíthatóak – méghozzá természetes módszerekkel. A méregtelenítés két fő kiválasztó szerve a vese és a tüdő. Hogy a folyamat beinduljon, elengedhetetlen hát a nagy mennyiségű folyadék – elsősorban víz és zöld tea – fogyasztása és a mozgás. Fontos észben tartani, hogy a természet adta táplálék alapvetően nem tartalmaz savakat, ám a félig megrágott és gyorsan bekapkodott étel könnyen savszállítóvá válhat. Ezért kerüljük a tartósítószereket, színezékeket és adalékanyagokat tartalmazó ételeket, a nagy mennyiségű fehérjét, a cukor és a só túlzott használatát, valamint az alkohol fogyasztását!

Fogyasszunk a szénsavas ásványvíz helyett a buborékmentes változatát, vagy forrásvizet, s mérsékeljük a telített zsírsavak bevitelét. A kemikáliák is nagyban hozzájárulnak a savak és méreganyagok felhalmozódásához: ha fáj a feje, az első lépés egy nagy pohár víz és séta legyen, semmint a fájdalomcsillapító. Az ásványianyag-készlet helyreállításához pedig együnk sok gyümölcsöt – lehetőleg délig bezárólag –, valamint zöldséget. Bázistöbbletet tartalmazó és semleges élelmiszernek számít például a burgonya, banán, fehér bab, grapefruit, narancs, metélőhagyma, sárgabarack, spenót és a tök, de áldásos hatású a fokhagyma, paprika, alma, cékla, kivi és az eper is. A pH-érték helyreállításában segít a szódabikarbóna is: keverjen egy teáskanálnyit langyos vízhez, s igya meg.

Ezek is érdekelhetnek