Harcban a prosztatarákkal

A férfiak életének megkeserítője és rémálma a prosztatabetegség megjelenése – rosszabb esetben annak daganatos kórsága. De van ellenszere!

Élet-egészségBalogh Mária2010. 09. 18. szombat2010. 09. 18.
Harcban a prosztatarákkal

A korai szűréssel, rendszeres orvosi ellenőrzéssel, valamint sportolással jó eséllyel megelőzhető a prosztatabaj.

Az amerikai Harvard School of Public Health kutatóinak felmérései bizonyítják: a rendszeres izzadással járó, intenzív sporttevékenység az idősödő férfiak esetében jelentősen csökkentheti a prosztatarák kialakulásának kockázatát. A kívánt hatás eléréséhez szükséges a rendszeres, hetente több alkalommal, legalább két órán át tartó, intenzív tréning. Az edzésterv kidolgozásához ajánlatos szakember segítségét igénybe venni.

A 65 évesnél idősebb férfiak között a prosztatarák kialakulása sokkal gyakoribb, ha az illető korábban semmilyen sportot nem űzött, testét nem tartotta edzésben. Jó hír viszont, hogy azok körében, akik 60 év felett is sportolnak – gyalogolnak, kocognak, kerékpároznak, úsznak, tornáznak, teniszeznek –, 70 százalékkal is csökkenhet a prosztatarák kialakulásának esélye a nem sportolókhoz képest.

A kutatók ezt az összefüggést fiatalabb férfiaknál nem mutatták ki, noha a prosztata-megbetegedések körükben manapság gyakrabban fordulnak elő, mint évtizedekkel korábban.

Ezek is érdekelhetnek