Idős korban is derűsen, frissen

"Nem emlékszem, hová tettem a lakáskulcsot! Nem jut eszembe a telefonszámom! Mit is akartam mondani?" Ugye ismerősek ezek a kérdések, melyeket egy bizonyos életkor után, egyre többen ismételgetnek. Az idős korral azonban nem kell feltétlenül elveszíteni az emlékezőképességet, a szellemi frissességet, a derűt.

Élet-egészségBalogh Mária2010. 09. 19. vasárnap2010. 09. 19.
Idős korban is derűsen, frissen

Nem csupán a 60 év felettiekre érvényes az emlékezet gyengülése. Apró jelei már akkor is megmutatkoznak, ha túlterheltek vagyunk, sok a megoldatlan gondunk, idegkimerülésből vagy nehéz betegségből lábadozunk. Különösen igaz ez a szélütést követő állapotra. Sőt, ugyanez vonatkozik a depressziós időszakra, amikor nem csak az érdeklődés és a figyelem lanyhul, de az információk fogadása és feldolgozása, a problémák gyors megoldása is késlekedik.

A kutatások azt bizonyítják, hogy az emlékezet romlásáért elsősorban az időskor a felelős, noha számtalan olyan nagymamát és nagyapát ismerünk a környezetünkben, akik ragyogó memóriával rendelkeznek, kiválóan használjak a számítógépet, elektronikus leveleket írnak, üzleti ügyeket intéznek, társkereső weboldalakon találják meg a párjukat, rendszeresen járnak könyvtárba, színházba, hangversenyre, új nyelv tanulásába kezdenek, s bátran indulnak egy-egy nagyobb utazásra. Ám aki alig mozdul ki otthonról, egész nap a tévé előtt ücsörög, azt kockáztatja, hogy az agya lassacskán berozsdásodik, beszűkül, s végül leépül.

Vizsgálatot végeztek 65 és 85 év közötti emberekkel, ami azt mutatta, hogy a rendszeres napi mozgás és a szellemi tréning adja az agy legideálisabb frissességét. A pácienseknek nemcsak a figyelmük, de a tanulási, koncentrációs és kreatív képességük is javult, amennyiben nem hanyagolták el magukat. Esetükben kevesebb volt a demencia, depresszió, szív- és keringési zavar, mozgás- és emésztőszervi betegség.

Azt is megfigyelték, hogy a zene kiválóan alkalmas az agysejtek aktivizálására. Különösen vonatkozik ez a régi időkből elővett lemezekre, melyek hallgatása során az emlékek újra élednek.

Ugyancsak jól javítja az emlékezetet, ha az agy mindennap kap egy kevés házi feladatot, valamilyen új kihívást. Ez lehet szórakoztató társasjáték az unokákkal, kártyaparti a barátokkal, izgalmas és tartalmas könyvek olvasása. Ez utóbbi esetben a lényeges gondolatokat alá lehet húzni, az új információt másokkal megosztani.