Megkönnyítik az ételallergiások életét

A sokak mindennapjait megkeserítő allergiák közül az egyik legkellemetlenebb a különböző élelmiszerekre érzékenyeké. Nekik jelenthet nagy segítséget az az adatbank, mely a leggyakoribb táplálék-allergénektől mentes termékeket gyűjti össze.

Élet-egészségSzőrös Zoltán2010. 09. 16. csütörtök2010. 09. 16.

Kép: Az ételek leírása is izgalmas, ugyanakkor a hozzászólások is komoly irodalmi értékűek.

Megkönnyítik az ételallergiások életét
Az ételek leírása is izgalmas, ugyanakkor a hozzászólások is komoly irodalmi értékűek.

Magyarországon főként a tejcukor, a tejfehérje, a tojás, a szója, a gabonafélék nagy részében megtalálható glutén, a földimogyoró, valamint az azoszínezékek, illetve a benzoesav és a kéndioxid váltják ki az allergiás reakciókat.

A felnőtt lakosság hozzávetőleg egy százaléka szenved valamilyen táplálékallergiában, míg a gyermekeknél egyes becslések szerint a hét százalékot is meghaladhatja ez a mutató. A lisztérzékenység gyakorisága 0,5 százalékra tehető. A táplálék-allergiások mellett a táplálék-intoleranciától szenvedőknek – bár az ő szervezetükben nem zajlik kóros immunreakció – szintén meg kell válogatniuk, hogy mit fogyasztanak.

A táplálékallergiások étrendjének összeállítását igyekszik megkönnyíteni a Magyar Táplálékallergia és Táplálék-intolerancia Adatbank, mely – az élelmiszergyártók adatszolgáltatásai alapján – évente bővítve jelenteti meg a regisztrált termékek listáját. Egyenként külön kiadványba foglalják a kilenc leggyakoribb allergén-komponenstől, illetve intolerancia-faktortól mentes élelmiszereket.

A dietetikusok, orvosok, védőnők tanácsadói munkáját jelentősen megkönnyítő összeállításokkal a táplálékallergiában és -intoleranciában szenvedő betegek számára így egyszerűbben található az élelmiszerek között megfelelő. Az öndiagnózist és -gyógyítást elkerülendő, a betegeknek azt ajánlják, hogy az Allergia Adatbank, illetve a szakemberek segítségével szerezzék be a szükséges kiadványt, hiszen a terméklista önmagában nem helyettesíti a dietetikusi tanácsadást és az orvosi kezelést. A diétás étrendre is csak a véleményezést követően szabad áttérni.

Ezek is érdekelhetnek