Mérgező műanyag palackok

Több mint kétszáz amerikai tanulmány érvel amellett, hogy a műanyag palackokból kioldódó vegyület, a biszfenol-A (vagy másképpen: BPA) káros az emberi egészségre. Ezért az Egyesült Államokban törvényjavaslatot nyújtottak be annak érdekében, hogy korlátozzák a BPA ipari használatát.

Élet-egészségValló László2010. 09. 29. szerda2010. 09. 29.
Mérgező műanyag palackok

Felnőtt patkányokon végzett kísérletek során derítették ki, hogy a műanyag palackokból olyan anyagok szivárognak – oldódnak ki –, amelyek veszélyeztetik az ember egészségét. Legutóbb a Harvard Egyetem közegészségügyi intézetének tudományos munkatársai igazolták, hogy a polikarbonátból készített italos flakonokból BPA szivárog a bennük tárolt folyadékba.

A kísérleti alanyok huzamosabb időn át ilyen műanyag palackokból itták a vizet, ezt követően megvizsgálták vizeletüket, s kiderült: mindannyiukéban emelkedett a BPA aránya.

Noha ez a mérgező vegyület eddig még ismeretlen helyekről is a szervezetünkbe kerülhet, az már biztos, hogy egyes élelmiszerkonzervek belső műanyag borítása, sok műanyag tányér és evőeszköz, számos ételhordó és italos flakon, továbbá műanyag cumisüveg tartalmaz BPA-t.

A méreganyag elsősorban meleg közegben – ételben, italban – oldódik ki, de szivárgása hideg folyadékoknál sem zárható ki. Mindez különösen a csecsemőknél adhat okot aggodalomra, akiknél a BPA a belső elválasztású mirigyek működésének zavarát idézheti elő. Egy biztos: az üvegből készült cumisüvegek esetében nem kell ilyen kockázattal számolni.

Ezek is érdekelhetnek