Prosztatarák és csontritkulás: menteni a menthetőt

Annak ellenére, hogy rendszeres szűrővizsgálatokkal megelőzhető és eredményesen kezelhető lenne a prosztatarák és a csontritkulás, Magyarországon e két betegség egymilliónál is több embert érint.

Élet-egészségKovács Réka2010. 09. 13. hétfő2010. 09. 13.
Prosztatarák és csontritkulás: menteni a menthetőt

A prosztatarák a férfiak daganatos halálozásának második leggyakoribb oka a tüdőrák után. Pedig az idejében felismert prosztatarák jól kezelhető, ráadásul rendszeres szűrővizsgálatokkal könnyen kiszűrhető.

Az úgynevezett PSA-szint mérés a vérben lévő prosztata specifikus antigén (PSA) szintjét határozza meg, melyből könnyen észrevehető bármilyen elváltozás. A prosztatarák átlagosan 5 évvel korábban felismerhető, amikor a daganat még többnyire gyógyítható stádiumban van. Ezért javallott, hogy az 50 év feletti férfiak – tünetmentesség esetén is – minden évben felkeressék az urológusukat.

A másik igen gyakori betegség a csontritkulás, mely ma Magyarországon csaknem egymillió embert érint. Ennek veszélyessége abban rejlik, hogy a csontszövetben bekövetkező mennyiségi és minőségi változások a csontok szilárdságának csökkenéséhez, fokozott törékenységéhez, s akár halálhoz is vezethetnek. A törések okozta szövődmények miatti halálozás az első évben a nőknél 25, férfiaknál akár 35%-os is lehet, 40%-uk pedig tartósan mozgáskorlátozott és önellátásra képtelen marad.

A csontsűrűség mérésére ma már korszerű módszerek állnak rendelkezésre, melyek fájdalommentesek, mindössze néhány percet vesznek igénybe. A csontsűrűség mérése nőknél 50, a férfiaknál 60 éves kor felett kétévente ajánlott.

Ezek is érdekelhetnek