Sztárok egészségtesztje

Ingyenes szűrőprogram minden megyeszékhelyen, ismert emberek – többek között Détár Enikő, Barabás Éva, Rékasi Károly, Szellő István, Vujity Tvrtko – is részt vesznek az Egy CSEpp Teszten (ECSET), amely májusban kezdte országos körútját. A szeptember közepéig zajló akcióban a „Legegészségesebb város” címért is versengenek a települések.

Élet-egészségSzőrös Zoltán2010. 09. 02. csütörtök2010. 09. 02.
Sztárok egészségtesztje

Az Erős Antónia által létrehozott Egy csepp Figyelem Alapítvány 2006-ban indította el az ECSET-et. Egy-egy alkalommal több százan vesznek részt a méréseken, így fél év alatt mértékadó kép alakulhat ki az ország egészségi állapotáról.

A programot a megyéket képviselve sztárok is népszerűsítik: kipróbálják a szűréseket. Bárki megméretheti vércukorszintjét, vérnyomását, koleszterinszintjét, illetve részt vehet testösszetétel-monitorozáson, melanómaszűrésen, bőrtípus-tanácsadáson is.

Szolnokon Détár Enikő és Rékasi Károly vett részt az eseményen. Elmondták, hogy odafigyelnek táplálkozásukra és rendszeresen sportolnak. A művészházaspár tesztadatai mindezt visszaigazolták – ugyanakkor valamennyi helyszínen születnek olyan eredmények, melyek figyelmeztetőek lehetnek az érintettek számára.

A rendezvénysorozat célja – az ingyenes szűrési lehetőségek mellett –, hogy minél többen kapjanak felvilágosítást a különböző krónikus bajok – cukorbetegség, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, bőrrák, elhízás – kezelésével, megelőzésével kapcsolatban. A program állomásain a szakemberek a betegségek kockázatát is felmérik, s az egészséges életmóddal, táplálkozással, testmozgással kapcsolatban is tanáccsal szolgálnak.

Az önellenőrzés fontosságát segítő otthoni eszközök – így vérnyomás-, vércukor- és koleszterinmérők, lépésszámlálók – használatát is bemutatják, melyeket az érdeklődők kipróbálhatnak. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány további célkitűzése, hogy egyre több gyógyszertárban legyen lehetőség egészségügyi mérővizsgálatok elvégzésére.

Az ECSET szeptember 3-án Salgótarjánban folytatódik, majd 10-én Békéscsabán, 17-én pedig Székesfehérváron várják a szakemberek a szűrésre jelentkezőket.

A „Legegészségesebb város” címet november 14-én, az Egy Csepp Világnapon adják át annak a megyeszékhelynek, ahol a legtöbben vettek részt és a legjobb értékeket „produkálták” a teszteken.

Ezek is érdekelhetnek