Gerezdnyi egészség

A fokhagyma (allium sativum) a magyar konyha tipikus ízesítője, egyben régtől használt gyógyszer, sőt amulett. Megannyi jótékony hatása ismert, ezért – büdösség ide vagy oda – érdemes belőle minél többet fogyasztani.

Élet-egészségThuróczy Zsófia2010. 10. 09. szombat2010. 10. 09.
Gerezdnyi egészség

A fokhagyma szót 1395 körül említették először fog hagyma alakban. Nevét mégsem fogainkról kapta, hanem a – többek között – ’ízecske, rész, gerezd’ jelentésű fok szavunkról.

A fokhagyma évelő, hagymás növény. A gerezdeket tavasszal vagy ősszel ültetik a földbe, s ha a növény szára megsárgul, a gumókat kiszedik, majd felakasztva szárítják. A gerezdek száma növényenként változó.

A fokhagymának a fiókhagymákból (gerezdek) álló gumóját használják gyógyászati célokra. Mind vitaminokban, mind ásványi sókban bővelkedik. A hagymagumó alliint és alliináz nevű enzimet tartalmaz. Hatásukra különböző vegyületek képződnek, ezek felelősek a fokhagyma jellegzetes szagáért. Nem hiába büdös hagyma a népies neve. Ezenkívül gazdag kéntartalmú peptid származékokban, B- és C-vitaminban, flavonoidokban.

A fokhagyma tényleg csodaszer. Antibakteriális és antimikotikus (gombaellenes) hatása révén légúti megbetegedések és a candida albicans okozta fertőzések kezelésében használatos. Továbbá tágítja az ereket is. Rendszeres, kúraszerű alkalmazása csökkenti a vér koleszterinszintjét, serkenti az immunrendszert, véralvadásgátló- és vérnyomáscsökkentő. A népi gyógyászatban meghűléses betegségeket is gyógyítanak vele. A fokhagyma baktérium ölő hatásának köszönhetően tisztítja a szervezetet. A Koch-féle tbc-bacilusokat az 1/1500 hígítású fokhagymakivonat megöli. Enyhíti a menstruációs görcsöket. Megfázás vagy nátha esetén érdemes belerakni a forró teába 1-2 fokhagymagerezdet. Régen fokhagymával gyógyították a tífuszt, kolerát. Állítólag még az agyhártyagyulladásal is felveszi a harcot.

Népi hagyomány, hogy a fokhagyma elűzi a hangyákat, ha 1-2 gerezd tisztított fokhagymát helyezünk azokba a résekbe, ahol a hangyák feljönnek a lakásba.

Nem csoda, hogy az olaszok és a franciák között kevesebb az érelmeszesedésben szenvedő: a fokhagyma konyhájuk kiemelten fontos fűszere. Ezt mutatja a megannyi fokhagyma alapú francia étel is, mint a tőzeggel füstölt fokhagyma, az „Ail fumé d’Arleux”, a fokhagyma krémleves és az ugyancsak fokhagymából készült aioli szósz. Akinek nem elég ez az ételorgia, az augusztusban elmehet a fokhagyma ünnepére Arleux városába, ahol minden évben fokhagymakirálynőt választanak (L’élection de la Reine de l’Ail).

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek