Együnk, igyunk színesen!

Öregedésgátló táplálkozás, antioxidáns hatású készítmények – divatjelenség, vagy valóban léteznek ilyen hatóanyagok a természetben? A legfrissebb élelmiszer-kutatások egyre inkább fókuszba helyezik a növényi antioxidánsok jelentőségét, s hangsúlyozzák: ezek a források valóban védőhatással rendelkezhetnek.

Élet-egészségSzabó Enikő2010. 12. 26. vasárnap2010. 12. 26.
Együnk, igyunk színesen!

A polifenolok a gyümölcsökben, zöldségfélékben és egyes italokban (például a teában vagy a kávéban) nagy mennyiségben előforduló természetes vegyületek. Mivel képesek megvédeni az emberi szervezetet a szív- és érrendszeri betegségekkel, valamint egyes ráktípusokkal szemben, kutatási szempontból különösen jelentős molekulacsoportot alkotnak.

Az elmúlt években igencsak megnőtt a tudományos érdeklődés a polifenolok, valamint a krónikus megelőzésében játszott szerepük iránt, különösen gyulladás-gátló és antioxidáns hatásukkal kapcsolatban. Ahhoz, hogy ezeket a – szervezetünk számára nélkülözhetetlen – anyagokat étrendünkbe beépítsük, egyszerűen „színesen” kell étkeznünk.

Tóth Tímea dietetikus azt tanácsolja, hogy – ételeink és italaink segítségével.–próbáljunk meg minél több színt vinni a napi ötszöri étkezésbe:

♦ Reggelire ihatunk 1 csésze kávét, teát; szendvicsünkhöz pedig szeljünk fel 1 fej paradicsomot és 1 db paprikát. Ha édes reggelire vágyunk, fogyaszthatunk kétszersültet házi szilvalekvárral, eper-, meggy-, málna- vagy ribizlidzsemmel, esetleg barackízzel. Reggelizhetünk joghurtot is, ebben az esetben szórjunk bele friss gyümölcsöt, aszalt szilvát.

♦ Tízóraira válasszunk friss, nyers gyümölcsöt: szőlőt, szilvát, barackot, ribizlit, epret, cseresznyét. Egy maréknyi olajos magvat – diót, mogyorót, mandulát, kesudiót – is elrágcsálhatunk.

♦ Ebédre ehetünk párolt zöldségköretet sárgarépából, kelbimbóból; savanyúságnak válasszunk céklát, savanyú káposztát, de paradicsomsalátát is fogyaszthatunk. Az ebéd utáni kávéról se feledkezzünk meg. Desszert gyanánt egy kocka csokoládé is kerülhet étrendünkbe.

♦ Ha uzsonnára hideget eszünk, bármelyik gyümölcsből vagy zöldségből készíthetünk salátát.

♦ Vacsorára jöhet egy könnyű zöldséges étek: spenót, tökfőzelék, párolt kelbimbó, sütőtök, avokádó, de fogyaszthatunk párolt sárgarépát is. Mindezt pikánsabbá tehetjük, ha szezámmaggal vagy (óvatosan) pirított olajos maggal megszórjuk, így E-vitamin tartalmával az antioxidáns mértéket is növeli. Esetenként egy finom pohár vörösbor is társulhat az étkezéshez.

♦ Elalvás előtt elkortyolhatunk egy forró kakaót .

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek