Vörös húsok kizárva!

Jobbak a vegetáriánusok egészségmutatói, mint azokéi, akik nem hívei ennek a táplálkozásmódnak. Ezzel együtt a vegetáriánus étrend sem teljesen veszélytelen, különösen a szigorú változata. Akkor hát mi a tuti recept?!

Élet-egészségValló László2010. 12. 23. csütörtök2010. 12. 23.

Kép: Húsevés rántott hús konyha étkezés vacsora ebéd fogyókúra 2010.12.06. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Vörös húsok kizárva!
Húsevés rántott hús konyha étkezés vacsora ebéd fogyókúra 2010.12.06. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Tudatos táplálkozás és életmód jellemző a vegetáriánusokra, ebből következően nagyobb gondot fordítanak az étrendjük összeállítására éppúgy, mint testi-lelki állapotuk jó kondícióban tartására. Életvitelük inkább kizárja a káros szenvedélyeket, helyesen kezeli a stresszt, és minden bizonnyal kevesebb zsiradékot, mesterséges adalékokkal „dúsított” élelmiszert is fogyasztanak. Mindez persze általános közérzetükben és egészségmutatóikban is megnyilvánul.

De minél szigorúbb a vegetáriánus étrend, annak arányában nő az egészségügyi kockázat – figyelmeztet Henter Izabella dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének vezetőségi tagja. Ennek megfelelően az úgynevezett veganizmus hívei a legveszélyeztetettebbek, akik szigorúan csak növényi ételeket fogyasztanak. Az ovo-, illetve laktovegetáriánusok tojással, valamint tejjel és tejtermékkel egészítik ki a növényi étrendjüket, míg az úgynevezett szemivegetáriánusok azok, akik a legtöbbet megengednek maguknak: szárnyasokat és halat is esznek, vörös húst azonban nem.

Ami pedig a veszélyeket illeti, az első helyen a fehérjehiány áll, mivel a növények önmagukban csak kevés és alacsony biológiai értékű fehérjét tartalmaznak. Ennek lehet a következménye az ödéma is, amikor a szervezet vizet tart vissza, és ez duzzanatok formájában jelentkezik a testen. De ha valaki például a növényi táplálékok mellett rendszeresen tojást eszik, jelentősen csökkenti a fehérjehiány kockázatát. Ámde a szigorú vegetáriánus étrend egyéb veszélyekkel is járhat, így kalcium-, vas- és cinkhiánnyal a szervezetben, a vitaminok közül a D-vitamin és a B12-vitamin hiányával.

Noha mindmáig többféle elmélet létezik arról, ettek-e húst az őseink, fogazatunk és emésztőrendszerünk milyensége arról vall, hogy az ember alapvetően vegyes táplálkozású. Annak pedig, hogy miért dönt valaki mégis úgy, hogy a vegetarianizmus szigorúbb vagy megengedőbb formáját választja, sokféle oka lehet. Tény azonban, hogy egyre nagyobb számban vannak köztük az ökológiai szemlélet hívei, akik jól tudják, mekkora terhet jelent bolygónknak például egy kiló hús előállítása.

A kérdésre, hogy a szülő eldöntheti-e maga, hogy gyermekét vegetáriánus életmódra neveli, Henter Izabella válasza: abban az esetben igen, ha ez megfelelő fölkészültséggel és szakértelemmel párosul. De a legjobb mégis az, ha ezzel megvárja gyermeke felnőtt korát, hogy ő maga dönthessen ebben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek