7 diétás baki lassítja a fogyást

Gyümölcsöt nassol, számolja a kalóriákat, pontosan betartja a diétás étrendet, a súlya mégis csak nagyon lassan vagy éppen sehogy nem csökken. Talán azt hiszi, hogy mindent jól csinál, de vannak olyan apró bakik, tévedések, amelyek fel sem tűnnek, mégis végzetes hatással lehetnek még egy jól megtervezett diétára is. 

Élet-egészségMérei Kata2011. 01. 06. csütörtök2011. 01. 06.
7 diétás baki lassítja a fogyást

1. Ha számolja a kalóriákat
Akkor bizony biztosra kell mennie. Nagyon egyszerű matematika, hogy ha kevesebb kalóriát vesz magához, mint amennyit a szervezete eléget, akkor megindul a fogyás. Azonban nem biztos, hogy mindenkinek ugyanannyi a napi kalóriaszükséglete. Attól, hogy egy átlagos nő 1800-2000 kalóriát fogyaszthat egy napon, korántsem biztos, hogy ez az átlag éppen önre is érvényes. Számolja ki a saját napi kalóriaigényét, ehhez vegye figyelembe a korát, a testalkatát, és azt, hogy mennyire aktív fizikailag, hiszen nem mindegy, hogy egész nap egy számítógép előtt ül vagy napjait az állandó jövés-menés jellemzi. Az interneten több kalkulátort is talál. Ezek után a kapott értéket csökkentse 300-500 kalóriával, majd határozza meg minden egyes étkezésének a megengedett kalóriahatárát. Ha például a napi energiaszükséglete 1800 kalória, akkor csökkentse legalább 1500-ra. Így a reggelije legyen 350, az ebédje 550-600, a vacsorája pedig 350-400 kalória. A maradék érték adja ki a nassokat.

2. Ha rendszeresen mozog
A legjobb módja a felesleges zsírpárnák eltüntetésének a rendszeres mozgás. Így ugyanis célzottan, a legproblémásabb helyekről tudja ledolgozni a felesleget. A megszokott edzésprogramon azonban nem árt időről időre változtatni. Első lépésként kicsit pörgesse fel a kardioprogramját. Ha futópadon kocog, az egyenletes kocogást 5-10 percenként váltsa 1-2 perces, nagyon gyors futásra, majd álljon vissza kocogó tempóba. Ugyanez érvényes az összes kardiogépre. Ha hirtelen rövid időre felpörgeti a tempót és ezzel együtt a pulzusát, a zsírégetés is hatékonyabb lesz. A súlyzós programja keretében egy-két emelés erejéig alkalmazzon a megszokottnál sokkal nagyobb súlyokat. Ezekkel természetesen jóval alacsonyabb ismétlésszámon dolgozzon. Ezek az apróságok segítenek, hogy a szervezete ne alkalmazkodjon túlzottan az állandóan gyakorolt mozgásprogramhoz. Ha ugyanis a szervezet hozzászokik egy bizonyosfajta edzésmódhoz, akkor egy idő után nem fejlődik, formálódik tovább.

3. Ha csupa egészséges ételt eszik
Aki csupa egészséges ételt eszik, azt hiszi, nem hízhat el. Ha például a férje rántottát reggelizik sonkával, gombával, a fia kakaót vajas kaláccsal, maga pedig egy tál teljes kiőrlésű müzlit aszalt gyümölccsel vagy mézzel, mandulával, dióval, esetleg megeszik mellé egy banánt, akkor lehet, hogy a vitamin-, rost- és tápanyagversenyt megnyerte, de kalóriák tekintetében messze többet fogyasztott, mint a családja. A legfontosabb, hogy ügyeljen az adagokra, és mindent írjon fel, amit elfogyasztott, természetesen a mennyiségekkel együtt. A helyes egységek a fogyókúra során, napi elosztásban, mérés nélkül:
Hús: egy nagyobb kártyalapnyi szelet.
Zöldség és gyümölcs: két teniszlabdányi.
Magvak: egy maroknyi.
Rizs, gabonafélék: egy fél kávéscsészényi.
Sajtfélék: egy mutatóujjnyi.

4. Azt hiszi, jól választ
Ha napközben kiszalad ebédért, igyekszik jól választani. Semmi pizza, semmi hamburger, semmi tészta. Csak hús, főzelék, salátafélék. Azonban nem biztos, hogy jó dolog napközben megvonni magunktól a szénhidrátot. Inkább fogyasszon el egy csirkés szendvicset, egy kis tésztát olívaolajjal, hallal, egy gyrost pitában, mint hogy estére törjön önre a farkaséhség. Ha napközben „letudja” a napi szénhidrátadagját, este kisebb a kísértés, ráadásul sokkal később és sokkal kisebb mértékben lesz éhes. Arról nem is beszélve, hogy a mindennapi feladatait is több energiával tudja elvégezni.

5. Igyekszik egészségesen nassolni
Ami szinte lehetetlen. Ám, ha nassolásra adja a fejét és ezt csupa olyan ennivalóval teszi, amely zsírmentes, light, cukormentes vagy legalábbis ezek a feliratok díszelegnek rajta, esetleg többet árt, mint használ. Először is, ezek az édességek hozzák felszínre a zöldlámpa-effektust. Vagyis, mivel agyunk azt az üzenetet kapja, hogy ez az étel nem hizlal, máris többet fogyasztunk belőle, mint tennénk, mondjuk, egy szelet tortával. Másrészt, ha valami cukormentes, akkor biztosan több benne a zsír vagy az édesítőszer. Ha zsírmentes, akkor meg nyilván cukorral pótolták a zsírt. Ha tehát nassolni szeretnénk, kerüljük ezeket a hamis termékeket. Inkább próbáljunk gyümölcsöt vagy natúr diót, mogyorót, mandulát rágcsálni. Ha csoki, legyen ét, minél magasabb kakaótartalommal. A nass is legyen valódi étel, valódi tápanyagokkal, a mesterséges csipegetnivalók helyett.

6. Túl kevés a kardio
S nem feltétlenül csak az edzőtermekben. Sokan csak a bemelegítéshez alkalmazzák a kardioprogramot, pedig ez a valódi fogyás kulcsa. Ha csak 15-20 percet kocogunk vagy sétálunk a futópadon, majd rátérünk az alakformáló edzésre, azzal nem leszünk sokkal karcsúbbak. A súlyzós edzés is hatékonyabb, ha egy tökéletesen bemelegedett, zsírégető állapotban lévő testet edzünk. Minimum fél óra folyamatos futás, kocogás, kerékpározás vagy elliptikus tréner alkalmazására van szükség ahhoz, hogy a zsírégetési folyamatok meginduljanak. Azonban az edzőtermi mozgás nem minden. A mindennapokban is jobb lenne gyalog vagy kerékpárral menni a közértbe, esténként nagyot sétálni, kutyasétáltatás közben menni, menni a kutyus után, nem csak elengedni és hagyni, hadd futkározzon. Jót tenne, ha a szabadban focizna, hógolyózna a gyerekkel, a játszótéren labdázna vele, nem csak ülne a padon és csevegne az anyukákkal.

7. Észrevétlen csipegetés
Csak egy maroknyi a férje pattogatott kukoricájából. Csak az a pár bekapott falat a gyerek megmaradt vacsorájából. Csak egy falat keksz, mert a kicsi a szájába nyomta. Csak megkóstolta a pörköltet, elvégre főzés közben muszáj. Sok kicsi azonban sokra megy. Ha összeadja ezeket a falatokat, akár napi 300-400 kalória is összejön, ami észrevétlen ugyan, hiszen jól nem lakik vele, a diétás étrendben sem szerepel, az agya is szelektálja - ám a teste nem. A szervezet ezeket a falatkákat bizony elraktározza, feldolgozza, magáévá teszi. Ne csodálkozzon, ha nem mozdul a mérleg. Minden étkezése, sőt, minden elfogyasztott falatja legyen megtervezett. Egyen együtt a családjával, de koncentráljon a saját tányérjára. Vegye figyelembe a kósza falatokat, vezesse be ezeket is a diétás naplójába. Ha önkéntelenül nyúlna a gyerek maradéka, a férj chipse felé, rögzítse magában, mire készül, és emlékeztesse magát arra, milyen rossz érzés, ha stagnál a mérleg nyelve. Kár azért a pár falat könnyelműsködésért feleslegesen fogyókúrázni.

Segítünk választani
Gyümölcs
Ha helyesen szeretne gyümölcsöt választani, jó, ha tudja, hogy egy marék áfonya mindössze 23 kalória, míg egy közepes banán akár a 100 kalóriát is elérheti. Egy narancs mindössze feleannyi kalóriát tartalmaz, mint 2 dl 100%-os narancslé. Hiába 100%-os az a narancslé, hozzáadott cukrot mindenképpen rejt. Csak az a valódi narancslé, amelyet mi facsarunk otthon.
Köret
Ha kétségei lennének a köretet illetően, eloszlatjuk. Egy csésze párolt spenót mindössze 17 kalória. Ha ehhez társít egy főtt tojást, plusz 35 kalória. Hús mellé kiváló. Egy adag sült burgonya 240 kalóriát tesz ki. Hús nélkül.
Nass
Ha legközelebb nassolna, gondoljon arra, hogy egy müzlistálnyi pattogatott kukorica éppen annyi kalória, mint három szelet teljes kiőrlésű kenyér. Ha csak egyet eszik meg kevés sovány sonkával, zöldséggel, attól legalább jóllakik, míg a kukoricával csak üres kalóriákat visz a szervezetébe.

Ezek is érdekelhetnek