Álmában csönget is talán?

Felöltözik, fogat mos, kimegy az ajtón, kocsiba ül és útnak indul. Nincs ebben semmi rendkívüli, ha mindezt az ember ébren teszi. Akkor kóros, ha valakivel ez éjjel, álmában történik…

Élet-egészségSzijjártó Gabriella2011. 01. 20. csütörtök2011. 01. 20.

Fotó: Kállai Márton

Fotó: Kállai Márton

Kizuhant egy harmadik emeleti ablakon és életveszélyes sérüléseket szenvedett egy 25 éves alvajáró férfi – olvastam minap a hírt. Egy átmulatott éjszaka után a fiatalember ismerősének lakásán tért nyugovóra. Valószínűleg szokásos éjjeli sétájára indult, de az ismeretlen helyen rossz irányt választott: kinyitott egy ablakot, és azon kilépve a mélybe zuhant.

Azt gondolnánk, ritka jelenségről van szó – pedig minden tizedik ember életében előfordult már az alvajárás. Gyerekeknél, kamaszoknál sokkal gyakoribb, a többségük felnőttkorára kinövi. Ideje leszámolni azokkal a misztikus hiedelmekkel is, miszerint az alvajárók holdtöltekor menetrend szerint mászkálnak a háztetőkön. Legfeljebb annyi igaz, hogy vonzzák őket az erős fények.

A holdkórosság nem más, mint egy „egyszerű” alvászavar, az úgynevezett somnambulismus – magyarázza Hargittai Miklós háziorvos. Az alváskutatók – hála az egyre szaporodó alváslaboroknak – az utóbbi időkben arra is rájöttek, hogy az alvajáró nem kifejezetten álmában kezd el mászkálni, hanem az alvási ciklus elején, a lassú hullámú, mély alvás alatt kel fel és végez olyan tevékenységeket, amelyeket általában ébrenléti állapotunkban szoktunk. A szakirodalom olyan eseteket is feljegyzett már, amikor az illető több kilométert vezetett vagy erőszakos bűncselekményt követett el, de volt, aki gyilkolt is.

A tévhitekhez tartozik az is, hogy tilos a holdkórost hirtelen felébreszteni, mert ezzel nagy bajt okozhatunk. Ez talán túlzás, de az orvosok kétségkívül azt javasolják, hogy a sokkoló ébresztés helyett inkább próbáljuk az alvajárót gyengéden visszakísérni az ágyába. Amit még megtehetünk a biztonsága érdekében: az ajtókat, ablakokat zárva tartjuk, és eltávolítjuk az útjából a sérülést okozó meg a törékeny akadályokat.

Honnan ismerszik meg az alvajáró? Az tuti, hogy nem az előrenyújtott karokról! Az illető szeme általában nyitva van, de tekintete merev, üres. A járása lassú, gyakran nekimegy a bútoroknak. Egyesek beszélnek, telefonálnak is!

Az alvajárók 65 százalékánál családi halmozódást figyeltek meg. A holdkórosságra hajlamos egyéneknél az éjszakai bolyongást kiválthatja fáradtság, alváshiány vagy szorongás. Sokszor nyugtatók, alkohol vagy drog túlzott fogyasztása állhat a háttérben.

Rossz hír, hogy az alvajáró felnőtteknek meg kell tanulniuk együtt élni a jelenséggel, ugyanis már ki sem növik és gyógymód sincs számukra. Igaz, egyeseknél hatásos lehet a hipnózis, és külföldi kísérletek során sikerült eredményeket felmutatni antidepresszánsok adásával. Amit mégis megtehetünk magunkért: lefekvés előtt egy kellemes fürdővel, békés olvasgatással ellazulunk, valamint körülbelül ugyanabban az időben térünk nyugovóra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek