Biológiai gyógymód pikkelysömörre

A pikkelysömör – hasonlóan más krónikus betegségekhez – nem gyógyítható, de a betegek döntő többségénél tartós tünetmentesség érhető el. A kezelésben áttörést hoztak az elmúlt években bevezetett biológiai terápiák.

Élet-egészségSzabó Enikő2011. 01. 20. csütörtök2011. 01. 20.
Biológiai gyógymód pikkelysömörre

Muszáj egy kis biológialeckével kezdeni, hogy megértsük, mi történik szervezetünkben a pikkelysömör kialakulásakor. Normál esetben bőrünk hámsejtjei a többrétegű hám legalsó rétegében születnek, és később vándorolnak a bőrfelszín felé. Bennük szarufehérje halmozódik fel, amelyek észrevétlen hámlással leválnak. Egészséges emberen egy hámsejt három-négy hétig él – a kóros folyamat eredményeként viszont ez az idő mindössze három-négy nap, így a hámsejtek nem tudnak végigmenni a normális érési folyamatokon. A sejtmagokat tartalmazó, szétválni nem képes hámsejtek alkotják a fehér színű „pikkelyeket”. Legújabb kutatások szerint egy „hírvivő” fehérje készteti ilyen gyors osztódásra a hámsejteket, tehát tulajdonképpen az immunrendszer működik hibásan a pikkelysömörben szenvedők szervezetében.

A biológiai terápia során olyan anyagokat juttatnak a szervezetbe, amelyek a fehérvérsejtek bajt okozó hírvivő molekuláit különböző módon megkötik, hatástalanítják. Több gyógyszerkészítmény tartozik ebbe a kategóriába: infúziók, injekciók – utóbbiakat a betegek otthon is beadhatják maguknak.

Gallainé Juditnál 16 éves korában jelentkeztek az első tünetek. Kezdetben, amíg kis kiterjedésű foltjai voltak, krémekkel jól kezelhető volt a betegsége. Később aztán egyre kevésbé használtak a helyi kezelések, és az ízületei is begyulladtak. Következtek a gyógyszerek és a fényterápia.

– Megpróbáltam mindent, vegetáriánus lettem, de a tüneteim nem enyhültek. Amikor már feladtam a reményt, felmerült a biológiai terápia lehetősége. Teljes, mindenre kiterjedő kivizsgálás (labor, szívultrahang, tüdőszűrés stb.) után döntötte el a doktor úr, hogy melyik szert fogja alkalmazni. Én infúziót kapok, ami számomra megnyugtatóbb, hiszen a kórházban, orvosi felügyelet mellett történik minden. Az első infúzió után két héttel kaptam a következő adagot, aztán négy hét múlva még egyet, és azóta nyolchetente járok. Minden infúziót megelőz egy laborvizsgálat, és minden másodikat egy tüdőszűrés. Lényeges, hogy nem a gyomor- és bélrendszeren keresztül szívódik fel a gyógyszer, hanem a sejtek közt állítja meg a gyulladást. Így a gyomromat megkíméli, tudok enni-inni. Az ízületeimre szinte rögtön hatott, a bőrtüneteim pedig a második infúzió után eltűntek.

A kezeléseket a társadalombiztosító támogatja, és egészen addig kapják a betegek, amíg a bőrtünetek újra jelentkeznek vagy rossz irányba változnak a laboreredmények. Akkor egy új szert próbálnak, tehát a kezelés akkor sem szűnik meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek