Kismamák! Ne fogyókúrázzatok!

A hiányos étrend vagy a szigorú diéta a terhesség korai szakaszában komoly károsodást okozhat a fejlődő magzat agyában – állítják kutatók.

Élet-egészségKovács Réka2011. 01. 31. hétfő2011. 01. 31.
Kismamák! Ne fogyókúrázzatok!

Az alacsony kalóriatartalmú diéták befolyásolják az agy fejlődését: a babáknál, alacsonyabb IQ-t, de akár viselkedési problémát is okozhatnak.

A Texas Egyetem kutatói szerint csökkent az agysejtek fejlődésének mértéke és osztódása azoknál a babáknál, akiknél az anyuka táplálkozása nem volt kielégítő a terhesség első harmadában. A kutatásvezető, dr. Peter Nathaniels szerint ez az időszak kritikus az agyi neuronok és a kapcsolódó cellák fejlődése szempontjából.

A kutatás során – melynek erdeményei feltehetőleg hasonlóak az embereknél is – nőstény páviánokat vizsgáltak, melyeket két csoportra osztotak. Az egyik csoport bármennyit ehetett a vemhesség első harmadában, míg a másik csoport 30 százalékkal kevesebb tápanyagot vitt be a szervezetébe – hasonlóan azokhoz a kismamákhoz, akik a reggeli hányinger miatt sokszor alig esznek.

Az eredmények szerint a kevesebb tápanyag gátolta a neuronok és gének kialakulásának normális menetét, ezzel befolyásolva az agy egészének fejlődését. A hatás még erősebben jelentkezett a tinédzser korú és az idősebb anyák esetében. A kutatás egyértelműen rávilágít a helyes táplálkozás fontosságára – főként a várandósság idején  –, mivel ez nagyban hozzájárul a születendő gyermek mentális egészségéhez.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek