Tápláló színek

Egy kutató érdekes kísérletet végzett önmagán. A színes ételektől tartózkodva, kizárólag fehéreket – tejet, fehér lisztet, rizst, főtt tojásfehérjét – fogyasztott nyolc napon keresztül. Az eredmény gyomor- és bélhurutos megbetegedés lett, amely azonban ami aztán pár nap alatt rendeződött, miután újra visszaállt a tarka, természetes színeket tartalmazó élelmiszerekre.

Élet-egészségKapócs Anikó2011. 02. 17. csütörtök2011. 02. 17.
Tápláló színek

A színek és az étel közötti összefüggések megértése lehetővé teszi számunkra, hogy megfelelően táplálkozzunk, ezáltal egészségesebbek maradjunk. A különböző színű ételek fogyasztása segít megőrizni egészségünket. Minden ételnek saját rezgése van. A vörös ételek melegítik, felélénkítik a testet, megerősítik a vért. A sárga ételek serkentik az emésztési folyamatokat, ezért támogatják a fogyni vágyókat. A zöld színű ételek tisztítják a szervezetet, a zöld klorofill pedig a legnagyszerűbb fiatalítószer.

Vörös
Növeli az energiát, megszünteti a letargiát, az álmosságot és a fáradtságot. Élénkíti a légzést, kitágítja az ereket, gyorsítja a vérkeringést. Testi szinten hozzá kapcsolódik a menstruációs ciklus, a vérkeringés, a vérképzés, a csontok, az ízületek gyógyítása. A nők a menstruáció idején több vörös színnel veszik körbe magukat, ez természetes válasz testünk változó hormonegyensúlyára.

Vörös színű élelmiszerek: cseresznye, eper, meggy, piros ribizli, málna, dinnye, paradicsom, pirospaprika, retek, alma, cékla.

Narancs
Optimizmust sugall. Csökkenti a depressziót. Gyógyító hatással van az ivarszervekre, a vékony- és vastagbélre, a lépre, az epehólyagra, erősíti az immunrendszert. Kedvezően hat kóros fogyás, étvágytalanság, székrekedés esetén. Fokozza a test öngyógyító erejét és a nemi erőt.

Narancssárga színű élelmiszerek: sárgarépa, sárgabarack, őszibarack, sütőtök, narancs, tojás.

Sárga
Élénkít, nevetésre, vidámságra ösztönöz. A stressz, a feszültség és a félelem ellenszere. Testi szinten hat a vegetatív idegrendszerre, a vesére, az emésztőrendszerre és ezek megbetegedéseire. Székrekedésre is ajánlott, mert fokozza az anyagcsere-működést, ösztönzi a méregtelenítő rendszert. Kiegyensúlyozza az alacsony vérnyomást. Erősíti a gyomrot, de túlzott alkalmazása rosszullétet, hányingert okozhat.

Sárga színű élelmiszerek: citrom, körte, banán, sárgadinnye, ananász, édes kukorica, ringló, barack, paprika, sajt, sáfrány.

Zöld
Nyugtat, csökkenti a fáradtságot, növeli a fizikai állóképességet. A zöld növények a szervezet frissítőszerei. Gyógyító hatással van a szív, a vérkeringés, a tüdő és a csecsemőmirigy betegségeire. Gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító. Jól kezelhetők ezzel a színnel a szamárköhögés, a hörghurut, a fekély és a szembetegségek.

Zöld színű élelmiszerek: szőlő, kivi, egres, alma, zöld citrom, saláta, káposzta, uborka, zöldpaprika, zöldborsó, zöldbab, zöld lencse, spenót, sóska, rebarbara, petrezselyem, búzafű, padlizsán, avokádó.

Kék
Nyugtató, lazító, altató, gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, vérnyomáscsökkentő, görcsoldó hatású. A tüdő, a torok, a pajzsmirigy, a fül, a nyak betegségeinek gyógyítója. Hűtő hatású, ezért égésekre, csípésekre jótékonyan hat. Gyerekeknél sárgaságra alkalmazzák. Ficamok, fertőzések, klimaxos zavarok kezelésére, étvágycsökkentésre is alkalmazható.

Kék színű élelmiszerek: szilva, szőlő, áfonya, szeder, mák.

Királykék
Lelki megnyugvást, ellazulást hoz létre idegi eredetű zavaroknál, lelki kimerültségnél. Segíti a gátlások feldolgozását, csökkenti a bizonytalanságérzést. Gyógyítja az orr, a fül, a homlok, a szem, az arcüreg, a homloküreg betegségeit, idült gyulladásait. Enyhíti az asztmát, az ekcémát. Horzsolások kezelésénél segíti az új szövetek fejlődését.

Királykék színű élelmiszerek: mák, szőlő, áfonya, szilva, bodza.

Lila
Gondolati megtisztulást hoz, és a spirituális tudatosság aktiválásában segít. Az unalom ellenszere. Testi szinten felelős a nagyagy energiaellátásáért. Egyensúlyba hozza a két agyféltekét. Fejfájást csökkentő, nyirokkeringést serkentő, nyákoldó hatású. Jól alkalmazható szemproblémák kezelésénél.

Lila színű élelmiszerek: szőlő, szilva, lila káposzta, lila hagyma, cékla, bodza.

Színterápia fogyni vágyóknak
A szín hasznos a fogyás és az egészséges testsúly fenntartásában is.

Sárga szín hatására a vegetatív idegrendszer stabilizálódik, megerősödik, felgyorsul a szervezet anyagcsere-működése, és beindulnak a méregtelenítési folyamatok. A kék szín étvágycsökkentő hatása kedvezően befolyásolja a fogyókúrázók gyakran csillapíthatatlan éhségét. A sárga és a kék szín rezgése többféle módon juthat el a szervezetbe: táplálkozással, ivással, meditációval, ruha, ékszer viselésével, szín nézésével, színes lámpák használatával, színkezelésekkel.

A módszerek közül bármelyiket alkalmazva – akár többet is egyszerre – biztos segítséget kaphatnak a fogyni vágyók. Természetesen ez csak kiegészítője lehet egy diétás kúrának, nem helyettesíti azt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek