Több mint ital a tej

Lehet szeretni vagy sem; esküdni rá, mennyire egészséges, vagy bizonygatni, hogy szükségtelen – ami biztos: számos formában része étkezésünknek. Idehaza évente 160 liter tejet és tejterméket fogyasztunk fejenként.

Élet-egészségSzabó Enikő2011. 03. 08. kedd2011. 03. 08.

Kép: Tejivás, tehéntej, házi tej, egészség, kalcium, vitaminok, életmód, élelmiszer 2011.02.27. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Több mint ital a tej
Tejivás, tehéntej, házi tej, egészség, kalcium, vitaminok, életmód, élelmiszer 2011.02.27. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Joghurtok, sajtok, fagylaltok, krémek, ízesített tejitalok – a választék óriási. Kapható kecske-, birka-, szója-, rizs-, mandula- és kókusztej is a megszokott tehéntej mellett. Ez azért is fontos, mert a növényi alapú tejtermékek segítenek a tejcukor-érzékenyeknek, s akik számára az állati tej fogyasztása emésztési gondokat okoz.

Napi három pohár tej – vagy ennek megfelelő tejtermék – elfogyasztása ajánlott. Erősíti az immunrendszert, bizonyítottan jótékony hatású több betegség megelőzésében is.

Klinikai vizsgálatok szerint a tejen és tejtermékeken alapuló, alacsony energiatartalmú étrenden élő túlsúlyosak gyorsabban fogytak, mint azok, akik pusztán csökkentett kalóriatartalmú ételeket fogyasztottak. Ennek oka, hogy a tej és a tejtermékek segíthetik az ideális testsúly-testzsír arány megőrzését.

Szív- és érrendszeri betegségek. A zsírszegény tej, illetve tejtermékek fogyasztásával csökken a „rossz” koleszterin szintje a vérben, megakadályozva a vérrögök kialakulását a szívartériákban. A rög akadályozza a szívizomzat vér- és oxigénellátását, ez magas vérnyomáshoz, szívinfarktus, stroke kialakulásához vezethet.

Vastagbélrák. A betegség a vastagbél sejtjeinek kóros túlburjánzásával jár. A tejben található vitaminok és ásványi anyagok lelassítják a vastagbél hámsejtjeinek osztódását, ezzel csökkentik a betegség kialakulásának veszélyét.

Inzulinrezisztencia. Az inzulin a véráramban lévő cukrok átalakításában játszik szerepet, segíti a sejtek energiatermeléséhez szükséges cukor felvételét. Inzulinrezisztencia esetén a vérből a cukor nem jut be a sejtekbe, ez pedig a 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet. Vizsgálati eredmények megállapították: azoknál a túlsúlyosaknál, akik az ajánlott napi tej-, illetve tejtermékmennyiség másfélszeresét fogyasztották, e betegség hetven százalékkal kisebb eséllyel alakult ki.

Csontritkulás. A tejjel és tejtermékekkel – elsősorban a növekedési időszakban – felvett kalcium csökkenti a csonttörések kockázatát, a csontritkulás kialakulásának esélyét idősebb korban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek