Az otthonápolás a hospice fő pillére

A magyarok kétharmada, ha gyógyíthatatlan beteg lenne, élete utolsó szakaszát családja, szerettei körében szeretné eltölteni. Minden ötödik megkérdezett fájdalomcsillapítást és lelki gondozást nyújtó szakintézményt választana – derül ki az idén 20 esztendős Magyar Hospice Alapítvány kutatásából.

Élet-egészség2011. 04. 22. péntek2011. 04. 22.

Kép: István bácsi Hospice ház, Óbuda, daganatos betegek egyénre szabott ingyenes ápolása, fájdalomcsillapítása, a méltóságuk utolsó pillanatig való megőrzése és családjuk lelki támogatása, gyógytorna, idös, öreg, bácsi, néni, nyugdijas, 2011.03.28. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Az otthonápolás a hospice fő pillére
István bácsi Hospice ház, Óbuda, daganatos betegek egyénre szabott ingyenes ápolása, fájdalomcsillapítása, a méltóságuk utolsó pillanatig való megőrzése és családjuk lelki támogatása, gyógytorna, idös, öreg, bácsi, néni, nyugdijas, 2011.03.28. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Mindez mutatja az otthonápolás jelentőségét, amely a hospice ellátás talán legfontosabb egészségügyi szolgáltatása. Tízből nyolc honfitársunk ápolná otthon gyógyíthatatlan beteg hozzátartozóját, ha ehhez szakszerű segítséget kapna, s ha anyagi helyzete, életkörülményei engednék. A kutatásból kiderül, a magyarok több mint fele hallott már a Magyar Hospice Alapítványról, sokan ismerik tevékenységét.

A hospice otthonápolás olyan szolgáltatás, melyet a rászorulók – vagyis többnyire azok a daganatos kórban szenvedő betegek, akik aktív onkológiai kezelésben már nem részesülnek – térítésmentesen vehetnek igénybe. Az alapítvány munkatársai szakszerű ápolással, a kínzó tünetek enyhítésével, lelki támogatással segítenek abban, hogy a család az utolsó percekig együtt lehessen. A magas szintű, humánus ellátást a beteg vagy a hozzátartozó kérheti, s az mindig a kórházi kezelőorvossal, illetve a háziorvossal együttműködve történik. A hospice gondozás része például a seb és a decubitus (felfekvés miatti szövetelhalás) kezelése, a folyadékpótló infúzió, a gyógytorna, illetve a megfelelő fájdalomcsillapítás. Az alapítvány a gyógyászati segédeszközöket is garantálja, felügyeletet azonban nem tudnak vállalni a munkatársaik, így feltétel, hogy a beteg gondozásában a család aktívan részt vegyen.

A Magyar Hospice Alapítvány a főváros 14 kerületében, valamint Szentendrén, Pomázon és Debrecenben vállalja a gyógyíthatatlan kórban szenvedők ellátását (részletek: www.hospicehaz.hu). Céljuk a betegek fájdalmainak és tüneteinek csökkentése, lelki szenvedéseik enyhítése, hogy az élet utolsó szakaszában is megőrizzék az emberi méltóságukat. A hospice tevékenység igazi sikertörténete a civil szférának, amiről érdemes még többet megtudni.

Ezek is érdekelhetnek