Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Aki csak teheti, kiránduljon egyet a közeli erdőben, mert most gyűjthet medvehagymát. Megéri, mert igazi vitaminbomba.
Kép: pécs mecsek medvehagyma rét tavasz zöldség fűszer éger völgy természet erdő 2011 04 04 Fotó: Kállai Márton
Ha a medvék felébrednek téli álmukból, állítólag első dolguk medvehagymát rágcsálni. A fokhagymaízű és -illatú zsenge levelekkel hozzák formába magukat, vagyis méregtelenítik, felfrissítik szervezetüket. Zalaegerszeg peremvárosi részében, Csácsbozsokon hagyománnyá vált követni a medvéket, vagyis medvehagymanapot szervezni.
Éder Kata dietetikus irányításával indult gyűjtőútjára a minden korosztályt magában foglaló lelkes csapat:
– Idekötnek a családi gyökereim, itt élek, tanulmányaim során pedig megismertem a gyógynövények jótékony hatását – mesélte út közben Kata. – Nagy örömömre a Zalarét és Csácsihegy érintkezésénél lévő terület hatalmas kiterjedésű medvehagymamezőt kínál. Ismerték a növényt régen is, de a ’70-es években erőteljesen teret hódító gyógyszeripar elterelte róla a figyelmet. Pedig a kezünk ügyében lévő kincsről van szó. Ezért határoztuk el a helyi önkormányzat egyik képviselőjével, hogy segítünk megismerni az itt élőknek a természet által kínált értéket, annak felhasználását és megbecsülését.
Beértünk a medvehagymás völgybe, ahol a domboldalon a még kopasz fák alatt üde, zöld levélszőnyeg borítja az avart. Kata figyelmeztetett, hogy óvatosan kell gyűjteni. Nyugat-Európában sok helyen már védett növény. Főleg a nyirkosabb, árnyékosabb bükkösök, tölgyesek gyertyánosok aljnövényzeteként gyakori. Hazánkban a Mecsek, a Zselic, a Bakony, a Keszthelyi-hegység és Zala dombjainak erdeiben találjuk a legtöbbet.
– A növény levelét szedjük, de vigyázzunk, hogy egy-egy tőről csak a felét vegyük le, hogy tudjon virágozni és termést hozni. Ne pusztítsuk el! Szörnyű volt látni az első évben az ásókkal, kapákkal érkező gyűjtőket. Mindenki haza akarta vinni. Lehet is, de módjával. Amikor szedjük a leveleket, a laza talajból véletlenül is kihúzunk hagymákat. Ezeket kertünk nyirkosabb, árnyékosabb részében 2-3 centi mélyre elültethetjük. Négy-öt hagyma kerüljön egy helyre. Fenyőavarba ne tegyük! A kora tavaszi levelekre van leginkább szüksége a szervezetünknek. Természetes antibiotikum, tele van vitaminokkal – C, A, B, K, F –, értékes zsírsavakkal és klorofill-festékanyaga sűrített napenergiaként hat ránk. Tisztító és erősítő, ólommentesítő, serkenti az emésztést, támogatja a szív- és érrendszert. Azok, akik vérhígító gyógyszert szednek, óvatosabban fogyasszák vérhígító hatása miatt. Külsőleg bőrgombásodásra is alkalmazható, de csak nagy odafigyeléssel, mert érzékeny bőrűeknél gyulladást válthat ki tömény hatóanyaga. Zöld toktermését kapribogyószerűen elkészítve ugyancsak fogyaszthatjuk. Azért jó korán gyűjteni, mert a levelek virágzáskor már kevés hatóanyagot tartalmaznak, másrészt addigra előjönnek a mérgező társnövények – a gyöngyvirág, az őszi kikerics –, amelyekkel összetéveszthető. Biztos eligazodást az erős fokhagymaillat jelent.
Amíg gyűjtöttük a zsenge hagymaleveleket, valóságos receptbörze részesei lehettünk. A találékony háziasszonyok a szendvicsen kívül levest, mártást, főzeléket, galuskát, palacsintát, prószát, pogácsát, sörkiflit, körözöttet, palacsintát, sajtos tölteléket ízesítenek vele, rakják tésztára, salátaöntetbe, rizsköretbe, rántottába keverik, összetörve, olívaolajjal, fenyőmaggal pesztóként tartósítják üvegcsékben. Fehérborba áztatva különleges bort lehet nyerni, de készül medvehagyma-pálinka is. 1 liter pálinkába 20 darab egész medvehagymát áztassunk, és érleljük 2 hónapig. A méhészek virágzáskor mézet is gyűjtetnek róla. Lefagyasztva és szárítva tartósítják leggyakrabban.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu