Áfonya: a természetes gyógyszertár

Egy gyümölcs, ami nem csak a keringést, a látást és a gyomorbántalmakat javítja, de segít a karcsú alak megszerzésében is, sőt tele van antioxidánssal, így elengedhetetlen a fogyasztása. Lassacskán megjelenik a piacokon is, tehát könnyen hozzájuthatunk.

Élet-egészségKovács Réka2011. 06. 30. csütörtök2011. 06. 30.
Áfonya: a természetes gyógyszertár

A fekete áfonya a hangafélék családjába tartozik, csakúgy, mint a vörös áfonya, az azálea vagy a rododendron. Az áfonya leggyakrabban vadon terem, de ma már a nagy keresletre tekintettel termesztik is. Igaz, ezek ásványianyag- és vitamintartalma jócskán elmarad az erdőben termő társakétól.

A bokrokon fürtökben lógnak a sötétkék áfonyaszemek, melyeket kívülről vékony viaszréteg borít, védve a termést a külső sérülésektől. A vadon élő állatok is kedvelik, ezért az erdőben szedett áfonyát fogyasztás előtt mindig jól meg kell mosni, hogy eltávolítsuk róluk az esetleges állati szennyeződéseket.

Az áfonya amellett, hogy rendkívül ízletes, számtalan jótékony hatással is kitűnik. Íme, a 8 legjobb tulajdonsága:

1. Legmagasabb antioxidáns-tartalom a gyümölcsök között: nagy mennyiségben tartalmaz többek között olyan antioxidánsokat, mint az antociánok, a C-vitamin, a komplex B-vitamin, E- és A-vitamin, vas, szelén, cink, réz. Ezek feltöltik a szervezet ellenálló képességét, így megelőzhető a megfázás, az influenza, a láz és más bakteriális vagy vírusos fertőzések.

2. Segít a lapos has elérésében: a Michigan Egyetem Kardiovaszkuláris Központjának kutatása szerint segít a deréktáji zsírpárnák eltüntetésében, valamint csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a metabolikus szindróma kialakulásának kockázatát is. A patkányokon végzett kutatás során kiderült, hogy nem csak a zsírréteg csökkent az áfonya fogyasztásának köszönhetően, hanem alacsonyabb lett az állatok triglicerid és koleszterin szintje, valamint a csökkent a vércukorszint is.

3. A látás őre: a látásra gyakorolt hatása régóta ismert, a benne található antociánok lassítják az időskori szemromlást, segítenek a magas vérnyomás és a cukorbetegség következtében kialakuló látásproblémák javításában.

4. Húgyúti fertőtlenítő és vesetisztító: meggátolja a b-coli baktérium megtelepedését a húgycső belső falán, s antibiotikus hatása is ismert, ezzel megelőzhetőek a húgyúti fertőzések.

5. Az agy táplálója: a benne található antociánok, szelén, A-, B-, C- és E-vitaminok, cink, réz, magnézium, foszfor és mangán mind-mind hozzájárulnak az agyműködéshez, segítenek megelőzni az ideg- és agysejtek pusztulását, helyreállítják a központi idegrendszer működését. Kutatások bizonyítják, hogy segít az Alzheimer-kór elleni küzdelemben, gyógyítja a sérült agysejteket és javítja a hosszú távú memóriát.

6. Semlegesíti a betegségekért és öregedésért felelős szabadgyököket: szintén antioxidáns tartalmának – leginkább a színét okozó antociánoknak és a C-vitaminnak – köszönhető, hogy a rákos megbetegedések és az öregedés elleni harc elsőszámú fegyvere.

7. A szív- és érrendszer őre: köszönhetően magas rosttartalmának és az antioxidánsoknak, a fogyasztásával csökkenthető a káros koleszterin-szint és erősíthető a szívkörüli izmok működése.

8. Magas rosttartalmának köszönhetően kitűnő hatást gyakorol az emésztésre: megelőzhető vele a székrekedés, vitamin-, nátrium-, réz- és fruktóztartalma segíti az emésztést.

+ 1. Mindezek mellett nem elhanyagolandó, hogy az áfonya fitten tart, jókedvűvé tesz és antidepresszánsként is kiváló – s mindezt mellékhatások nélkül!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek