Mi is az a keresztallergia?

Gondos szülők csupa jó szándékkal adják csemetéjüknek a friss zöldségeket, gyümölcsöket. Kinek jutna eszébe, hogy nem csupán a közismert apró magvak – például az eperé – okozhatnak allergiát, de a dinnye és a paradicsom hasonlóképpen kiválthat asztmás rohamot – figyelmeztet a Svábhegyi Gyógyintézet gyermekgyógyásza, Kovács Tibor.

Élet-egészségPalágyi Edit2011. 07. 11. hétfő2011. 07. 11.

Kép: Auf dem Unterarm eines Patienten wird am Dienstag (17.07.2007) in Köln ein Allergie-Test durchgeführt (gestelltes Bild). Lebensmittel-Allergiker in Deutschland leben gefährlich. Nicht nur, dass ihr Immunsystem nach dem Verzehr von Erdnüssen und Milch verrückt spielt oder schon ein simpler Insektenstich den Schock-Tod bedeuten kann. Sie bekommen obendrein meist Medikamente, die in der akuten Not-Situation nahezu wirkungslos sind. Zudem werden sie nach überstandenem Notfall nicht ausreichend weiterbehandelt und in aller Regel nicht über ihre Gefährdung aufgeklärt. Foto: Jörg Carstensen dpa/lnw (zu dpa-KORR: ""Versorgungslücken" - Lebensmittel-Allergiker in Deutschland leben gefährlich") +++(c) dpa - Bildfunk+++, Fotó: A3637 Jörg Carstensen

Lebensmittel-Allergiker leben gefährlich
Auf dem Unterarm eines Patienten wird am Dienstag (17.07.2007) in Köln ein Allergie-Test durchgeführt (gestelltes Bild). Lebensmittel-Allergiker in Deutschland leben gefährlich. Nicht nur, dass ihr Immunsystem nach dem Verzehr von Erdnüssen und Milch verrückt spielt oder schon ein simpler Insektenstich den Schock-Tod bedeuten kann. Sie bekommen obendrein meist Medikamente, die in der akuten Not-Situation nahezu wirkungslos sind. Zudem werden sie nach überstandenem Notfall nicht ausreichend weiterbehandelt und in aller Regel nicht über ihre Gefährdung aufgeklärt. Foto: Jörg Carstensen dpa/lnw (zu dpa-KORR: ""Versorgungslücken" - Lebensmittel-Allergiker in Deutschland leben gefährlich") +++(c) dpa - Bildfunk+++
Fotó: A3637 Jörg Carstensen

A legfelkészültebb szülők közül is kevesen ismerik a keresztallergia fogalmát. A pollenek és a különféle ételek között hasonló allergén anyagok találhatók, így egyes zöldség- és gyümölcsfélék is súlyosbíthatják a tüneteket. A parlagfűre érzékenyeknek vigyázni kell a paradicsommal, banánnal, a dinnyével, a fekete ürömre allergiásoknak pedig a zellerre és a sárgarépára. A nyírfa pollenjére fogékonyaknál keresztallergiát okozhat a zeller, kapor, őszi- és sárgabarack, körte, alma, szilva, cseresznye, de még az olajos magvak sem veszélytelenek, sőt a burgonya és a sárgarépa, valamint a paradicsom és a paprika is árthat. A pollenallergiában szenvedőknél egyes fűszerek is fokozhatják a tüneteket: így például a bazsalikom, az oregánó (szurokfű), a tárkony, a bors, a curry, a kömény. A házi porra érzékenyek számára pedig a tengerparti nyaraláson fogyasztott rákfélék okozhatnak kellemetlenségeket.

A gyermekgyógyász szerint alapvető, hogy az esetleges gyógyszeres kezelés előtt kiderüljön, mire is allergiás a páciens. Figyelni kell a korábbi tünetekre, s arra is, a hozzátartozók közt milyen túlérzékenység fordult elő – a hajlam ugyanis halmozódhat a családban.

Vajon megelőzhető-e az egyre gyakoribb táplálékallergia? Dr. Szabó László, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke szerint ez ügyben a tudomány álláspontja változott az utóbbi években. Régebben azt gondolták, hogy a későbbi lisztérzékenység esélyét csökkenti, ha egyéves korig nem adnak lisztes ételeket. Ma az ajánlásokban az szerepel, hogy a kicsik csak 4 hónapos korig ne kapjanak liszttel készült fogást vagy rágcsálnivalót: éppen az csökkenti az allergia rizikóját, ha már 7 hónapos kor előtt hozzászoktatják a kicsik szervezetét a liszthez.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek