Kérdezze csak meg a patikusát!

Nem csak orvost, de patikust is bizalomból választunk, hiszen akárkinek nem panaszoljuk el apróbb-nagyobb nyavalyáinkat. Az igazi patika nem pusztán a gyógyszerek kiváltóhelye, s akad, ahová nem csak tanácsért, de szűrővizsgálatra is érdemes betérni.

Élet-egészségPalágyi Edit2011. 09. 06. kedd2011. 09. 06.

Kép: Nagykőrös, 2011. augusztus 28. Vérnyomásmérés egy patikában. Fotó: Ujvári Sándor

Kérdezze csak meg a patikusát!
Nagykőrös, 2011. augusztus 28. Vérnyomásmérés egy patikában. Fotó: Ujvári Sándor

Kissé megváltoztatta a nagy gyógyszertárláncok megjelenése a szokásainkat, mivel vásárolgatásra is csábítanak. Az egészségügyet átformálni szándékozó Semmelweis-terv ezért ismét nagyobb teret szán a patikusok szaktudásának. Nem csupán a gyógyszerek értékesítésében lesznek érdekeltek, de közegészségügyi szerepük is megnövekszik. Megéri majd bővíteniük szolgáltatásaikat, például tanácsadással, szűrésekkel. Kérésre sok helyütt már most is megmérik a vérnyomást, ellenőrzik a vércukor- vagy a koleszterinszintet, s e tájékoztató jellegű vizsgálatokat többnyire csupán önköltségi tarifával – a tesztcsík áráért – végzik el.

Az egészségügyi kormányzat a hivatás presztízsét szeretné visszahozni azzal a szigorítással is, hogy 2014-re legalább negyedrészben a gyógyszerész birtokában kell lennie a patikának, majd néhány éven belül a szakma művelőinek többségi tulajdonába kell kerülniük. Mindez azt a célt szolgálja, hogy a befektetők ne uralják el a terepet, s így csupán az üzleti érdekek kevésbé diktáljanak.

– Mennyire fontos, hogy legyen állandó patikánk, ahová visszajárunk? Miért baj, ha válogatunk a tabletták közt, mintha a közértben lennénk? – kérdeztük az egri Beniczky Pétert, akinek ma is ugyanabban a házban működik a gyógyszertára, ahol a szintén elismert patikusnak számító nagyapja keverte annak idején a porokat.

– A megbecsülést valamennyi patikus úgy vívja ki magának, amiképpen a betegekkel bánik. A legszerencsésebb az lenne, ha minden patikajáró hűséggel viseltetne megszokott gyógyszertárához. Nálunk igen sok a visszatérő páciens, s ez azért jó, mert így már előre tudjuk, kinek milyen gyógyszert szokott felírni az orvosa, tehát ügyelhetünk rá, hogy ezekből állandóan legyen készleten. A személyre szabott figyelem a betegek számára rendkívül lényeges. Ha valaki ismerősünkként tér be, könnyebben feltárja a gondjait, s egyúttal szívesebben kér tanácsot is – magyarázza a gyógyszerész.

Beniczky Péter szerint a patikustársadalom nagyobb része már most sem csak az üzlet törvényeit tartja szem előtt. Sokan megteszik, hogy a betérő maródiaknak ugyanolyan hatású, de olcsóbb gyógyszert ajánlanak, ámbár ezzel természetesen a saját bevételüket kurtítják meg. Igazán fontosnak érzik a felvilágosító munkát: a szezonális betegségekről, a védőoltásokról, a higiéniai szabályokról rengeteg hasznos dolgot tudhatunk meg egy rátermett, vérbeli szakembertől.

Megesik, hogy nyakra-főre kapkodjuk be a pirulákat, miközben arra sem figyelünk, hogy a receptre felírt tablettánk és a vény nélkül kaphatók milyen kölcsönhatásba léphetnek egymással. A jó patikus segíthet megelőzni a gyógyszerek eltúlzott fogyasztását is. Az orvosnak legtöbbször nincs elég ideje arra, hogy részletesen ismertesse a különféle medicinák mellékhatásait, a hozzájuk adott betegtájékoztatón pedig többnyire igencsak nehéz eligazodni. Aki tanácstalan, bölcsen teszi, ha erről is a patikusát faggatja.

Ezek is érdekelhetnek