A boldogság fertőző!

Egy boldog barát átlagosan kilenc százalékkal növeli az esélyét annak, hogy mi magunk is boldogabbá váljunk – állapították meg amerikai tudósok.

Élet-egészségRomvári Orsolya2010. 02. 08. hétfő2010. 02. 08.
A boldogság fertőző!

Nicholas Christakis, a Harvard Medical School és James Fowler, a Kaliforniai Egyetem professzora azt vizsgálták, hogyan befolyásolják a társadalmi kapcsolatok az emberek boldogságérzetét.

Azt találták, hogy a jókedvű partner átlagosan 8 százalékkal növeli annak valószínűségét, hogy mi magunk is boldogok legyünk. A közel élő testvér mellett 14 százalékkal, egy kedélyes szomszéd mellett pedig akár 34 százalékkal is jobb esélyeink vannak a boldogságra. S míg a vidám cimbora átlagosan 9 százalékkal javítja a boldogság-kilátásainkat, a szomorú barát 7 százalékkal rontja. Érdekes ugyanakkor, hogy az eredmények szerint munkatársaink érzelmei nem befolyásolják a boldogságszintünket – ami a kutatók szerint arra utal, hogy a társadalmi kapcsolatok milyensége befolyásolja az érzelmek terjedési képességét.

– Az emberi boldogság egyik kulcsfontosságú tényezője mások boldogsága. Minél több boldog ember vesz körül minket, annál boldogabbá válunk. Ez pedig arra utal, hogy az érzelem nem csupán egyéi, de kollektív jelenség is. – magyarázta Christakis professzor. A kutató szerint az érzelmek átlagosan három emberen keresztül képesek terjedni, vagyis egy boldog ember a barátja barátjának a barátját is képes jókedvre deríteni.

Csakhogy az adatok szerint a boldogság terjedésének határt szab a távolság. Ha ugyanis a jókedvű barátunk kevesebb, mint egy kilométerre lakik tőlünk, akkor 42 százalék az esélyünk arra, hogy a mi napunk is derűsebb leszünk, ha viszont több mint három kilométerre, akkor már csak 22 százalék a sanszunk arra, hogy az ő boldogsága minket is „megfertőz”. A boldogság terjedéséhez ugyanis személyes jelelétre van szükség, amit a távolság elfojt.

– Nagyobb felelősséget kell vállalnunk a boldogságunkért, hiszen ezzel akár több tucat ember életére is hatással vagyunk. A boldogságra törekvés nem magányos cél! – összegezte a kutatás eredményeit Fower professzor.

Ezek is érdekelhetnek