A skizofrénia a méhen belül keletkezik

A skizofréniát, azaz a tudathasadásos elmezavart – akárcsak a depressziót – sokáig úri betegségnek tartották A kórság kutatására, a gyógyszerek kikísérletezésére csak megkésve került sor. Napjainkban már kedvezőbb a betegek helyzete.

Élet-egészségBalogh Mária2011. 01. 16. vasárnap2011. 01. 16.
A skizofrénia a méhen belül keletkezik

A skizofrénia főként serdülő- vagy fiatal felnőtt korban jelentkezik elsőként. Gyakran téveszmék, súlyos hallucinációk kísérik, így amikor a beteg jobban lesz, sokszor nem emlékszik vissza, mi történt vele, mit cselekedett a roham idején. Mára több felmérés is igazolja, hogy a skizofrén betegek vörösvérsejtjében az átlagosnál kevesebb ómega-6, és ómega-3 zsírsav található.

Ha ezeket a készítményeket rendszeresen és viszonylag nagyobb dózisban adják a betegeknek, látványos javulás érhető el. Mindezt persze csakis orvosi utasításra és felügyelet mellett, a szokásos pirulák szedésének folytatásával egyidejűleg lehet kipróbálni.

A legújabb kínai kutatások bebizonyították, hogy a múlt évszázad közepén pusztító éhínség idején született gyermekek –  más történelmi időkben világra jött társaikhoz képest – kétszer nagyobb eséllyel lettek skizofrének. Ezt elsősorban az anya alultápláltsága idézte elő, aminek káros következményét a méhben fejlődő magzat is elszenvedte. Nagy szerepet játszik ebben a folsavhiány.

A skizofrénia ma még nem gyógyítható, de megfelelő gyógyszeres kezeléssel a beteg életminősége jelentősen javítható.

Ezek is érdekelhetnek