Agyunk saját magát falja fel!

Érdekes eredményre jutottak amerikai kutatók, amikor fogyókúrázók agyát vizsgálták. Kiderült: ha kell, agyunk saját magát falja fel.

Élet-egészségKovács Réka2011. 08. 30. kedd2011. 08. 30.
Agyunk saját magát falja fel!

Ahogyan testünk többi része, agyunk is vészjelzéssel reagál a helytelen, túlzott fogyókúrára, és saját energiatartalékait éli fel. A test a zsírsavak termelésével beindítja az agyban az éhségjelzést, ami így egyre intenzívebben lép fel. Azonban úgy tűnik, ez a szenzor kikapcsolható.

A New York-i Yeshiva Egyetem kutatói szerint ez a felfedezés a fogyókúrák hatékonyságát növelheti a jövőben. Az egereken végzett teszt során észlelték: ha megállítják az agy saját sejtjeit felfaló folyamatát – az autofágiát –, akkor megelőzhető, hogy az éhezésre adott éhségjelzés megjelenjen. Egy kémiai változással kizárták az egerek agyából az éhségérzetet, így könnyebbek és karcsúbbak lettek.

Dr. Rajat Singh, a kutatás vezetője elmondta, hogy az önfaló folyamat olyan, mint egy nagytakarítás: rendkívül fontos a sejtek megújulása és az étvágy kordában tartása szempontjából. A kezelésekkel elérhető lesz, hogy a folyamat hatására kevésbé legyünk éhesek és több zsírt égessünk el, ami segít az egyensúly megőrzésében és a karcsú alak elérésében.

Az persze már más kérdés, hogy ily mértékig belenyúlni a szervezet önműködő folyamataiba, hosszú távon milyen nem várt következményekkel járhat.