Az immunrendszer erősítése télen

Gyakran megfázik? Sokat köhög, folyik az orra? Fáradt vagy kimerült? Gyakran van herpesze vagy vírusfertőzése? Az ízületei merevek, fájnak, időnként begyulladnak? Télen ezek a gyengén működő immunrendszer jellegzetes tünetei.

Élet-egészségGál Attila2010. 02. 07. vasárnap2010. 02. 07.
Az immunrendszer erősítése télen

Az immunrendszer a szervezet védekezőmechanizmusa, az esetleges fertőzés elleni védekezésben részt vevő sejtek, szövetek és szervek összességét értik rajta. Az immunitás jelentése: védettség, mentesség. Az immunrendszer fő feladata, hogy a szervezetben megkülönböztesse a saját és az idegen anyagokat, és felismerve ez utóbbiakat, eltávolítsa, megsemmisítse őket.

Immunitásunk bizonyos mértékben velünk születik, de később is szerzünk jelentős immunitást, természetes vagy mesterséges úton. A velünk született immunitás magzati korban alakul ki, és nem igényli a kórokozóval való előzetes találkozást, tehát nem is jelent specifikus védettséget az egyes kórokozóval szemben.

A szerzett immunitás később alakul ki, annak függvényében, hogy milyen tapasztalatokat gyűjt szervezetünk a külvilággal való találkozáskor. A szerzett immunitást leginkább az életmódunk befolyásolja. Ezért is fontos, hogy mit fogyasztunk, milyen tevékenységeket végzünk.

Az immunrendszert gyengítik
– Helytelen táplálkozás: túl sok zsíros, édes étel, vagy hús fogyasztása.
– Tartós stressz, nem megfelelő vagy kevés mozgás.
– Mindenféle túlzás: túl sok meleg, túl sok hideg, túlzásba vitt mozgás, túl sok szexuális tevékenység stb.
– Sok, esetenként felesleges, ellenőrzés nélküli gyógyszer fogyasztása, különös tekintettel az antibiotikumokra.
– Túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás.

Többféle módon is erősíthetjük immunrendszerünket
1. A hideg, téli napokon a táplálkozásból eredő hiányosságokat vagy káros hatásokat ellensúlyozhatjuk úgy, hogy több tápláló meleg levest, gabonákat, pirított magokat, szárított élelmiszereket, például babféléket fogyasztunk. Az ételt hosszabb ideig, alacsony hőmérsékleten, kevesebb vízben főzzük.

Különösen hatékony télen a fokhagyma-erős paprika leves, amely köhögés esetén is rendkívül hasznos „gyógyszer”. A fokhagyma-erős paprika leves a kezdődő nátha esetén vírusölő, antibiotikus és izzasztó hatású, de kiegyensúlyozza a mértéktelen húsevés és a kiegyensúlyozatlan étrend betegítő hatását is.

Fokhagyma-erős paprika leves
Szezámolajon (vagy olívaolajon) kicsit megpároljuk a karikákra szelt vöröshagymát (lehet használni lilahagymát, de tehetünk még rá póréhagymát is), majd egy kiskanálnyi gyömbért is megpirítunk benne. Felöntjük vízzel, és az összetört fokhagymát, csípős paprikát (lehet szárított is) beletesszük. Picit sózzuk. Amikor felforrt, hagyjuk egyet rottyanni, majd elzárjuk alatta a melegítést, és 15 percet állni hagyjuk.
Önmagában is fogyaszthatjuk, de adhatunk hozzá teljes kiőrlésű lisztből készült, pirított toastkenyeret.

2. A tartós stressz hatását csökkenthetjük, ha kineziológustól kérünk segítséget. Tartsunk önvizsgálatot! Vegyük számba, mit vállaltunk magunkra és képesek vagyunk-e teljesíteni azt. Ha nem, adjunk le a feladatokból, és szépen lassan, teherbíró képességünknek megfelelően terheljük magunkat.

Stresszes állapotban az ember mindenféle fertőzésre fogékonyabbá válik, könnyebben megfázik és a vírusok is hamarabb leterítik.

A tartós stressz mellett további figyelmeztető tünetek:
– Figyelem-összpontosítási nehézség.
– Kimerültség.
– Álmatlanság vagy rémálmok.
– Ingerlékenység, idegesség.
– Étvágytalanság vagy mértéktelen evés.
– Hasmenés, székrekedés.
– Fejfájás, migrén.
– Tartós apátia, depresszió.

3. A tél a Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) szerint a befelé fordulás, raktározás ideje. Úgy élhetünk harmóniában a téllel, ha befogadóvá válunk, és befelé fordulunk. Ezt segítheti, ha feldolgozzuk a stressz hatásait vagy rendszeresen relaxálunk, meditálunk, autoszuggesztiós gyakorlatokat (Coué-módszer) végzünk, önvizsgálatot tartunk, pihenünk.

4. Végezzünk rendszeresen – heti 2-3 alkalommal, 20-30 perc időtartamban – aerob jellegű mozgást, olyan aktív tevékenységet, amely megmozgatja az izmainkat, amelytől kissé megizzadunk, felgyorsul a szívverésünk. Járjunk el uszodába vagy sétáljunk dinamikusan.

Ezek is érdekelhetnek