Használj fenntartható anyagból készült ágyneműhuzatot

Hirdetés – Az ágy biztonságérzetet és kényelmet nyújt számunkra. Ezért nem javasolt félvállról venni a matrac, ágyrács vagy ágyneműhuzatok anyagát. Most a huzatokra fogunk összpontosítani: melyik anyag minőségi, kellemes, alkalmas allergiások számára és környezetbarát?

Élet-egészségPR cikk2021. 02. 24. szerda2021. 02. 24.

Fotó: Shutterstock

Bedroom,Interior,Bed,And,Bedside,Table,With,Plant Fotó: Shutterstock

 

Fotó: Demkat / Shutterstock.com

Fenntartható és fenntarthatatlan anyagok

Először is fontos tisztázni, melyik anyagok fenntarthatók és melyek nem. Ha fenntartható anyagból készült huzatot szeretnél vásárolni, akkor mindig valóban természetes anyagot válassz, megbízható cégtől, minőségi kivitelezéssel. Noha kicsit drágább is lesz az ilyen ágyneműhuzat, sokkal hosszabb élettartammal fog rendelkezni.

A fenntartható textil természetes eredetű és káros vegyi anyagok használata nélkül készült. Ha fenntartható anyagból készült huzatot szeretnél, kerüld a poliésztert.

Egyszemélyes vagy franciaágy

Az ágyneműhuzatok természetesen többféle méretben kaphatók. Egy klasszikus egyszemélyes ágyhoz 140x200 cm-es paplanhuzat és 70x90 cm-es párnahuzat lesz ideális. Egyes gyártók azonban 50x60 cm-es párnahuzatokat értékesítenek. Természetesen kétszemélyes paplanhuzatok is léteznek, ebben az esetben 200x220 cm a megfelelő méret.

A minőségi anyag az alap

Pamut

A pamut ágyneműhuzat a legnépszerűbb. Puha, jól felszívja az izzadságot, ugyanakkor légáteresztő.

Noha a pamut a világ egyik legelterjedtebb növénye és a huzatok nagy része ebből az anyagból készült, fontos szem előtt tartani, hogy nem mindegy, milyen pamut a pamut. Ha nem felelősségteljesen termesztik, akkor az egyik legkárosabb növény.

Krepp

A krepp a népszerűségi listán a második helyen áll. A váltakozó sima és csíkos-ráncos felületnek hála nem gyűrődik, így vasalni sem kell.

Len

A len környezetbarát, hypoallergén, rendkívül tartós, kivételesen hosszú élettartamú, az idővel és a használattal még jobbá, lágyabbá, simábbá válik. Télen melegít, nyáron hűsít. Biológiailag lebomló anyag.

Fotó: BIANO

A karbantartás kulcsfontosságú

Bármilyen ágyneműhuzatot is választasz, a rendszeres mosásról sosem szabad megfeledkezni. Ha van rá lehetőség, naponta levegőztesd például az erkélyen. Mivel az éjszaka folyamán baktériumok, verejték, elhalt hámsejtek és atkák halmozódnak fel a huzatban, ezért legalább 14 naponta cserélni kellene. Ha allergiában szenvedsz, akkor javasolt még gyakrabban cserélni.

Alapszabályok

  • első használat előtt legalább 40 °C-on mosd ki a huzatokat
  • óvatosan az öblítővel – filmet képezve akadályozza a szövet nedvszívó képességét
  • öblítő helyett használj illóolajat
  • az ágyneműhuzatokat mindig mosd külön
  • a színek megőrzése érdekében moss mindent kifordítva
  • a megfelelő mosási hőmérséklet 40-60 °C
  • sose használj fehérítőszert
  • Ezek is érdekelhetnek