Miért bölcsebbek anyáink?

A bölcsesség valóban korfüggő – derült ki egy tanulmányból, mely szerint az idősebbek jobb döntéseket hoznak, mint a fiatalok, akik olykor túl lobbanékonyak.

Élet-egészségKovács Réka2011. 08. 30. kedd2011. 08. 30.
Miért bölcsebbek anyáink?

Valósághű döntéshelyzetekben vizsgálták a 60-80 éves korosztályt és az egyetemista generációt, összehasonlítva a döntéseiket. Kiderült, hogy az idősebbek minden esetben jobb döntéseket hoztak, figyelembe véve azok hosszú távon várható hasznát – a fiatalok ugyanakkor gyakran elhamarkodottan választottak.

Korábbi kutatások során kiderítették, hogy a kor előrehaladtával a döntéshozási folyamat lelassul, de ezek a vizsgálatok arra fókuszáltak, hogy az ember egyszerre mennyi döntést képes meghozni.

Habár a Texas Egyetem pszichológiai felméréséből kiderült: az új kutatási módszerek – melyek a döntések hosszú távon várható hatásaival is számoltak, csakúgy, mint a való életben – segítségével megállapíthatóvá lett, hogy az idősebbek megfontoltsága felülmúlja a fiatalok látásmódját.

Az idősebbek jobban képesek felmérni egy-egy döntés azonnali és hosszú távon várható fejleményét, s ez alapján választanak, míg a fiatalok csak a közvetlen következmények felmérésében jeleskednek. A kutatók elmondása szerint ennek hátterében az agyműködés különbözősége áll: ugyanis míg a fiatalok agya döntéshelyzetben az azonnali válaszadásért felelős részeket indítja be, addig ennek működése idővel lecsökken és a helyét z agy elülső részében lévő prefrontális cortex veszi át, amely az ésszerű, megfontolt gondolatokért felelős.

Ezek is érdekelhetnek