Miért népszerűek a kórházsorozatok?

Azokban a kórházakban nem mállik a vakolat, mindig található kéztörlő a mosdóban, az orvosok sosem közömbösek a beteg iránt. Talán ezért is oly népszerűek a tévés kórházsorozatok.

Élet-egészségBiczó Henriett2011. 08. 28. vasárnap2011. 08. 28.

Kép: Kecskemét, 2011. augusztus 14. Korházas sorozatok. TV nézés. Fotó: Ujvári Sándor

Miért népszerűek a kórházsorozatok?
Kecskemét, 2011. augusztus 14. Korházas sorozatok. TV nézés. Fotó: Ujvári Sándor

Éppen ötven éve mutatták be az Egyesült Államokban Dr. Kildare címmel az első szériát, amit a nagy sikeren felbuzdulva továbbiak követtek. A magyar néző a csehszlovák gyártású Kórház a város szélén és a német Klinika sorozaton edződött a ’80-as években. Az epizódokat javarészt magánéleti intrikák, hatalmi harcok, szerelmi csatározások uralták.
Aztán berobbant életünkbe a Vészhelyzet, melynek jelenetei a sürgősségi osztályon játszódnak. Itt már nem annyira elménckednek vagy erkölcsi ítélkezéssel foglalatoskodnak, hanem rohannak, újraélesztenek, műtenek. És a világ szájtátva néz, még akkor is, ha mindenki tudja: a valóság egy kissé másmilyen.

– Az orvosszakma mindig is magas elismertségű, kissé misztifikált tevékenységnek számított. A kórházsorozatok olyan világot mutatnak be, melynek nem láthatunk be a hétköznapi kulisszái mögé. Ámde az egészséget helyezik a középpontba, amit mindenki a magáénak érez, ezzel magyarázható a népszerűségük – vélekedik Antalóczy Tímea szociológus, aki évek óta a komolyabb és a kevéssé elmélyült sorozatok mibenlétét kutatja. – A helyzet különlegessége, hogy nem is szeretnénk testközelből megismerni a látottakat, hiszen rettegünk attól, hogy kórházba kerülünk. A főszereplők személyében a vágyott orvoskép jelenik meg, a néző azt érezheti, ha mégis hasonló helyzetbe kerül, biztonságra lel. Bár a gyógyítással kapcsolatban táplálhat hamis reményeket egy-egy epizód, de a valóságérzetet nem torzítja el annyira, hogy a néző ne lenne tisztában azzal: azért az életben másképpen alakulnak a dolgok.

A szakmai hiányosságok és az egészségüggyel kapcsolatos keresztülvihetetlen elvárások miatt számos kritika éri a kórházsorozatokat, miközben a Doktor House és a Grace Klinika epizódjait már amerikai orvosegyetemeken is elemzik. Sokan a szériák „oktatói” szerepét hangsúlyozzák, mert segítségükkel a tévénézők nagyobb jártasságot szereznek az egészségügy forgatagában. Az ellenlábasok viszont óva intenek az ilyesféle hatástól és a statisztikákra hivatkoznak. Kanadai kutatók arra voltak kíváncsiak, vajon a kórházsorozatok megfelelő ismereteket közvetítenek-e az elsősegélynyújtás módszereiről? A Doktor House-ból, a Vészhelyzetből és a Grace Klinikából kiválasztott 327 epizódban ötvenkilencszer került sor elsősegélynyújtásra, ebből azonban 25 esetben a szereplő orvos vagy nővér helytelenül járt el. Más kritikák szerint a tévénézőkben valótlan elvárásokat ébresztenek a kórházsorozatok, mivel bennük gyakorta nem mindenhol fellelhető és drága eljárásokkal dolgoznak. A Doktor House egy-egy átlagos epizódjában látott vizsgálatsorozat például körülbelül 9200 dollárba (egy- és háromnegyed millió forintba) kerül.

– A néző számára pedig a történet a legfontosabb – hangsúlyozza Antalóczy Tímea. – A rendelkezésre álló gyógyszerkészlet kimeríthetetlen, s gyakran mutatnak olyan esetet is, ahol a páciens felépülése lehetetlennek tűnik, ám az orvosi csapat rendkívüli gyógymóddal áll elő, s az aznapi rész végére csodát tesz. Persze, jól tudjuk, hogy nem mindig lesz így, de azért olyan jó hinni benne...

Ezek is érdekelhetnek